En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El mes d’agost ha servit per constatar un increment de persones a l’atur a les comarques gironines.

El fet que molts contractes relacionats amb la temporada turística finalitzessin ha fet créixer el nombre de persones aturades, que de nou supera les 29.000.

Tot plegat després d’un juliol en què l’atur va baixar fins a les 28.474 persones i on es va registrar un rècord d’afiliacions a la Seguretat Social amb prop de 391.500. En aquest sentit, a l’agost aquesta xifra ha caigut, això sí, de manera moderada. En concret, s’han registrat 3.217 afiliacions menys, el que representa una caiguda de menys d’un 1%.

L’increment de l’atur i la baixada de les afiliacions respon a la fi de molts contractes relacionats amb el sector serveis i la temporada d’estiu. De fet, més del 85% dels nous aturats venen d’aquest sector, mentre que la resta venen de la construcció i la indústria. Ara bé, aquests dos sectors no arriben al centenar de nous aturats cadascun. En canvi, a l’agricultura s’han registrat 28 persones menys a les llistes de l’atur.

El pes del sector serveis a les comarques de Girona es fa palès amb el nombre total d’aturats. I és que set de cada deu persones que estan buscant feina a la demarcació provenen d’aquest sector.

Amb tot, la tendència de millora respecte fa un any no ha canviat en relació a l’atur i a l’afiliació. En concret, aquest agost s’ha tancat amb 448 persones menys a les llistes respecte a fa un any, el que representa una caiguda d’un punt i mig.

Pel que fa a la Seguretat Social, actualment hi ha 10.289 persones més afiliades que fa dotze mesos, el que suposa un increment total del 2,72%. Es tracta de la pujada anual més important de les quatre demarcacions catalanes, seguida Tarragona (2,62%), Barcelona (2,03%) i Lleida (1,37%).

Com sol ser habitual a l’agost la contractació també ha patit una forta davallada. En concret, a les comarques gironines s’han signat 18.447 contractes, això és gairebé un 43% menys que el mes de juliol, un dels que més en sol registrar. En relació a l’any passat la contractació també cau. Ho fa moderadament, un 1,43%. Amb tot, aquest agost s’han signat 267 acords menys que fa un any.

En relació als sectors, 13.407 dels 18.447 contractes que s’han signat el mes d’agost han estat per feines relacionades amb els serveis, 3.759 a la indústria, 796 a l’agricultura i 485 a la construcció. De tots aquests, només 8.496 han estat indefinits, prop d’un 50% menys que el mes de juliol, quan se’n van signar més de 16.000.