En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un bosc amb algunes alzines mortes per la sequera. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 54% de la superfície de la comarca del Pla de l'Estany és massa forestal. En alguns municipis, fins i tot, s'arriba al 80% de superfície boscosa.

Això ha fet que el consell comarcal hagi apostat per dissenyar una estratègia que permeti garantir la preservació dels boscos. Ho ha fet amb dos documents: es tracta d'un pla estratègic de la biomassa que hi ha a la comarca i un anàlisi dels boscos amb alt valor ecològic.

A partir d'aquí, el consell comarcal ha presentat els resultats dels informes als municipis per tal que puguin articular accions.

El conseller comarcal de l'Àrea de Territori al Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Oriol Serrà, ha detallat que a partir d'aquests documents han detectat que hi ha boscos de la comarca que "en menys de 30 anys desapareixeran".

El pla estratègic aporta fitxes que detecta cada un d'aquests boscos on s'hauria d'actuar de forma prioritària en la gestió forestal. La idea és que a partir de la tala controlada d'arbres i una gestió correcta es pugui revertir la situació. A més, també es detalla quants exemplars hi ha de cada arbre a la zona i això permet "fixar quins arbres podem explotar més o menys".

Aquesta situació ha estat provocada pel canvi climàtic. El motiu d'aquesta possible desaparició és doble: per una banda hi ha l'afectació de l'estrès hídric provocat per la manca de pluges i els últims episodis de sequera. Per altra banda, hi ha el risc d'incendi que suposa la manca de gestió i l'abandonament que hi ha en els boscos.

En paral·lel a les zones vulnerables, el Consell Comarcal també ha detectat que al Pla de l'Estany hi ha 1.800 hectàrees amb boscos d'un alt valor ecològic. Oriol Serrà detalla que si aconsegueixen protegir tota aquesta extensió -que equival a un 12% de la comarca- el Pla de l'Estany superaria "els estàndards de la Unió Europea" que fixa en protecció de boscos madurs.

Per això ja hi ha municipis que comencen a treballar per protegir-los. Una de les opcions és pagament per generació, que implica pagar als propietaris per la fusta que haurien d'extreure sense que tallin cap arbre. De fet, Oriol Serrà assegura que els boscos amb alt valor ecològic són els que "més redueixen el CO2" que hi ha a l'atmosfera i, a més, "s'autogestionen sols". Per això tenen aquest especial interès en preservar-los.