El nou equipament, aconsegueix doblar la capacitat de resposta en cas que sigui necessari, però alhora permet generar informes més específics i amb més informació dels hemogrames que analitza.
A més, el Laboratori Clínic Territorial de Girona prioritza les mostres més urgents, i així es guanyarà en rapidesa.
Durant la setmana passada es va dur a terme el canvi tecnològic, que aquesta setmana ja és pràcticament del tot operatiu. Aquesta renovació és fruit d'un concurs públic de tots els laboratoris de l'Institut Català de la Salut (ICS) amb una despesa total de gairebé 6 milions d'euros a 5 anys, 1,6 milions dels quals recau a Girona.
Està previst que aquest equipament realitzi tots els hemogrames sol·licitats pels centres d’atenció primària i hospitals de l'ICS, els de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i els que sol·liciti també la Fundació Hospital de Campdevànol. Cal tenir en compte que actualment uns 2.000 hemogrames cada dia que arriben a través dels 150 mòduls d’extracció repartits arreu del territori de la Regió Sanitària Girona.
Des de Salut assenyalen que amb aquest nou aparell es fa un salt qualitatiu en el processament de mostres, ja que els resultats es donaran amb més informació pel pacient. Tot plegat és possible perquè aplica regles i algoritmes informàtics que permeten prioritzar els hemogrames més urgents, com els casos de pacients amb càncer, per davant de la resta.
A banda, la nova cadena també permet analitzar més quantitat de mostres a la vegada i guanyar, per tant, en velocitat i en capacitat productiva. L’aparell pot arribar a analitzar fins a 4.000 mostres al dia, si bé no es preveu incrementar-ne el volum perquè ara mateix no és necessari. En els darrers tres anys, s’ha passat de fer 1.500 hemogrames al dia a fer-ne uns 2.000, una xifra que, en cas que calgués es podria arribar a doblar.
A diferència de la maquinària que hi havia fins ara, la nova cadena d’hematimetria incorpora també un robot preanalític, que facilitarà la tasca d’inserció de tubs de mostra a analitzar dins la cadena.
El Laboratori Cínic està format per un equip de gairebé 130 professionals que inclou personal facultatiu especialista en anàlisis clíniques, bioquímica, immunologia, genètica, hematologia i microbiologia, així com personal tècnic superior en biodiagnòstic avançat, i personal tècnic de laboratori, diplomat en infermeria i auxiliar administratiu. Tothom treballa coordinadament i genera gairebé vuit milions de resultats anuals.