En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ple de Girona ha aprovat inicialment l'ordenança que regularà la Zona de Baixes Emissions (ZBE) amb l'objectiu que sigui realitat abans d'acabar l'any.

Sobre plànol, l'àmbit de la ZBE abasta una àrea d'uns 2 quilòmetres quadrats.

A grans trets, de nord a sud, s'estén des del parc de la Devesa fins al carrer Emili Grahit; i d'oest a est, abraça des del carrer riu Güell fins al carrer del Carme i tot l'àmbit del Barri Vell.

Dins aquesta zona, entre les 7 del matí i les 8 del vespre dels dies feines, no s'hi permetrà que hi circulin els vehicles més contaminants. Això sí, l'ordenança també preveu diferents exempcions. Per exemple, els cotxes que tinguin el domicili del permís de circulació a Girona, els autobusos i vehicles de transport públic o de persones amb mobilitat reduïda, aquells estrangers que compleixin determinats requisits o bé els vehicles de serveis mèdics, funeraris, de Protecció Civil o de cossos i forces de seguretat.

La tinenta d'alcaldia de Transició Ecològica i Transformació Urbana ha recordat que la ZBE s'ha d'instaurar per llei i que a Girona, tot i que l'índex de qualitat de l'aire "en general es troba dins els paràmetres permesos", sí que hi ha alguns punts "que freguen el límit o l'han superat".

Andreu ha subratllat que l'ordenança vol contribuir "a millorar la qualitat de l'aire", però que a l'hora de dibuixar l'àrea afectada per la ZBE, també s'ha tingut en compte "la dinàmica social i econòmica de la ciutat" per evitar que generi "noves problemàtiques".

A partir d'ara, després de l'aprovació inicial, s'obre la fase d'al·legacions. Cristina Andreu ha explicat que l'objectiu és que, un cop s'estudiïn i es responguin aquelles que s'hi presentin, "la voluntat és que l'ordenança s'aprovi de manera definitiva abans d'acabar l'any".

L'ordenança ha tirat endavant amb el vot a favor de l'equip de govern (Guanyem, Junts i ERC). Però aquest vistiplau no s'ha traslladat als grups de l'oposició. El PP i Vox hi han votat en contra.