En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, la consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, i el director general de la Policia, Josep Lluís Trapero. / Foto: Nazaret Romero (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament d'Interior ha dissenyat un pla de reforç per prevenir la tinença d'armes blanques a la via pública sense justificació, per buscar-ne i detectar-ne més i per sancionar més ràpid i durament quan se'n trobin.

La consellera d'Interior, Núria Parlon, ha anunciat aquest dijous a la tarda una nova versió del pla Daga, que comptarà amb la col·laboració de les policies locals i la seguretat privada. També ha dit que la legislació actual és suficient per endurir els controls i les sancions.

Per la seva banda, el director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, ha dit que l'augment d'incidents amb armes blanques és "insuportable" i "alarma" la població.

El pla pretén reforçar la prevenció, la persecució i la sanció per tinença d'armes blanques i evitar així la seva "normalització" entre la ciutadania, ha dit Parlon. Així, estableix controls policials aleatoris a zones d'oci, transport públic o prop d'escoles amb la identificació i escorcolls a ciutadans.

Si fins ara el pla Daga se centrava a detectar armes blanques quan ja hi havia hagut algun incident violent, el nou pla vol detectar la tinença abans que hi hagi incidents a través d'aquests controls policials aleatoris.

També preveu una simplificació i agilització dels procediments i que puguin constar en les actes puguin constar qüestions com la reiteració en la infracció, la relació entre l'arma i altres conductes incíviques i el lloc on s'estava portant.

Segons ha explicat Parlon, hi haurà un equip específic a la direcció general de l'administració de seguretat encarregat de la tramitació i imposició de les sancions, cosa que ha defensat que permetrà adequar els procediments als criteris sancionadors. També per generar intel·ligència sobre l'estat de la situació referent a la tinença d'armes blanques i dissenyar polítiques de futur.

En la presentació del nou pla, Parlon ha remarcat que l'objectiu és que la ciutadania entengui que no es poden portar armes blanques sense justificació i que el pla s'aplicarà "fins que acabi el problema". "No podem normalitzar l'ús d'armes blanques en l'espai públic", ha subratllat la consellera, tot indicant que aquesta "normalització porta implícita un risc que és inadmissible".

Al seu torn, Trapero ha dit que el que s'està plantejant és "fer complir la normativa" i que el pla preveu aplicar sancions més elevades ja previstes a la llei, mentre ara s'aplica la multa més baixa. "Això no és raonable", ha afirmat.

El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, ha explicat que hi haurà més controls policials per enviar un missatge de "tolerància zero" amb les armes blanques.

Entre el mes de gener i l'agost s'han intervingut 6.252 armes i la regió policial metropolitana nord és on més se n'han intervingut, un total de 1.950, seguida de la regió policial metropolitana Barcelona amb 1.602 i a la Sud 880. La xifra a la regió policial Girona és de 791, la del Camp de Tarragona 417, la Central 266, la de Ponent 195, la de Terres de l'Ebre 169 i la de l'Alt Pirineu i Aran 45.

En comparació amb el mateix període de l'any passat s'han doblat les armes blanques intervingudes. L'any 2020 se'n van comissar 3831 i l'any 2024 la xifra és de 6252.