En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les empreses gironines tanquen un juliol a l'alça en vendes a l'exterior. Segons recull l'estadística del Ministeri, durant aquest mes les firmes de la demarcació han exportat productes per valor de 768,42 milions d'euros.

Traslladat en percentatges, això suposa un increment de dos dígits -en concret, de l'11,2%- en comparació amb el mateix període de l'any passat.

Part d'aquest increment es deu, sobretot, al bon comportament que tingut la indústria química (dins la qual hi ha les farmacèutiques). Perquè tan sols aquest juliol, les seves vendes han arribat a créixer fins a un 52%, situant-se en 151,9 milions d'euros. D'aquests, més d'un terç (59,55 milions d'euros) corresponen a compostos farmacèutics, seguits de productes químics orgànics (39,41 milions d'euros).

L'estadística també reflexa que, novament, per volum, el sector que continua capitanejant les vendes a l'exterior és l'agroalimentari. De fet, en concentra el 41% del global (315 milions) i tanca el juliol creixent un 3,8% en exportacions.

Això sí, ho fa també registrant un descens de vendes d'un dels seus clústers preeminents. Perquè la indústria càrnia tanca el mes a la baixa. Aquest juliol, les seves empreses han enviat cap a l'estranger carn i canals per valor de 175,04 milions (mentre que al juliol del 2023 van ser-ne 187,5).

Per últim, el tercer sector que marca la tònica exterior, el de la maquinària, tanca el juliol pràcticament invariable. Ha fet vendes a l'exterior per valor de 56,24 milions d'euros, mentre que en el mateix període de l'any passat aquesta xifra va ser de 56,37 milions.

Pel que fa a destins, per proximitat i com ja és habitual, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins. Aquest juliol, des de la demarcació s'han fet exportacions per valor de 174,38 milions d'euros cap al país gal (l'any passat, van ser-ne 174,33 milions d'euros).

Creixen, això sí, les vendes de productes gironins cap als altres països que segueixen França en el rànquing. En concret, a Itàlia (de 66,39 milions a 77,64), a Portugal (de 37,62 a 42,25) o també a la Xina, un destí on s'hi sol enviar carn de porc (de 30,47 a 34,17 milions d'euros). De l'estadística, a més, també en destaca l'increment d'exportacions a Irlanda (perquè dels 4,39 milions de l'any passat ara es passa a 28,11).

La bona tònica d'aquest juliol fa que, en l'acumulat de l'any, les exportacions gironines mantinguin la tendència a l'alça. En concret, durant els primers set mesos del 2024 han crescut un 3,8%, situant-se en 4.974,3 milions d'euros.