En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Dos agents de la Policia Municipal de Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els dispositius policials a Girona, que en alguns casos ja s'estan portant a terme, s'han fet a partir d'una diagnosi que ha permès identificar quines són aquelles problemàtiques que més preocupen a cada barri.

Sobre plànol, arreu de la ciutat n'hi ha 23 (que, al seu torn, la Policia Municipal els ha agrupat en una altra classificació -aquesta, per zones- que divideix Girona en vuit àrees).

Per veure allà on cal incidir a cada barri, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha concretat que s'han analitzat les alertes a la bústia d'avisos, les trucades al 092 i que -sobretot- s'han tingut en compte les conclusions de les taules de seguretat. En aquestes reunions, que es fan per barris, s'asseuen a la mateixa taula els veïns, els regidors i els representants de la Policia Municipal.

"Hem fet una escolta activa i una interacció constant amb la ciutadania, i a partir d'aquí hem identificat quina és la demanda principal que fa cada barri", ha precisat la regidora de Seguretat, Sílvia Aliu. A partir d'aquí, allò que s'ha fet és posar el focus en cadascuna d'aquestes problemàtiques (algunes de les quals, són comunes a diferents punts de la ciutat).

D'entrada, Aliu ha explicat que hi haurà zones en què s'augmentarà la presència dels policies al carrer, amb més "rondes a peu". De fet, durant aquest darrer any, l'Ajuntament de Girona ha alliberat sis agents -que es dedicaven a altres tasques- i això ha permès poder destinar la plantilla a fer més patrullatge.

Entre d'altres, ha concretat Salellas, s'han contractat administratius per fer tasques de despatx, s'han substituït els policies que vigilaven i altres espais per seguretat privada o s'ha pogut descarregar feina amb les noves impressores digitals (que permeten gestionar multes in situ).

El llistat de zones on la Policia Municipal incrementarà els patrullatges a peu, i també el contacte amb comerciants i veïns, inclou els barris de Mas Ramada, Mas Catofa, Font de la Pólvora, Sant Narcís i Santa Eugènia. En aquest últim, a més, els agents també incidiran més amb els problemes d'ordre públic (desplegant a la zona la unitat d'actuació ràpida).

De fet, a Santa Eugènia, la regidora de Seguretat ha explicat que ja s'estan fent patrullatges a peu pel barri tant de matí com de tarda. I que la Policia Municipal controla llocs com la plaça Núria Terés o la del Barco.

En el cas de la zona compresa entre els carrers Figuerola, Bonastruc de Porta i la plaça Independència, aquí els dispositius se centraran en les molèsties derivades de l'oci nocturn. "De fet, des de dijous passat ja s'han activat dues patrulles nocturnes, de manera conjunta amb els mossos", ha precisat Aliu.

Al Barri Vell i a part del Mercadal els policies continuaran amatents a les infraccions que cometin els ciclistes. I a Pedret, Domeny i Vista Alegre, allò que es farà serà fer-hi controls de velocitat amb el radar mòbil. "Els veïns estan preocupats perquè hi ha vehicles que corren massa; i de fet, amb diferents controls que ja s'han fet, han començat a notar una millora", ha explicat la regidora de Seguretat.

Al Pont Major, a Germans Sàbat i a Taialà, com ja s'ha fet aquest estiu, la policia continuarà vigilant que la gent no aboqui deixalles allà on no toca i prevenir el "turisme d'escombraries", ha dit Aliu. I a Montilivi, sobretot quan hi hagi partits de futbol, s'incidirà en l'aparcament al barri i en la seguretat. Aquí, arran de l'estrena del Girona FC a la Champions, el consistori també està dissenyant un altre dispositiu específic (que preveu tenir tancat a finals de setmana).

Per últim, en matèria de trànsit, la regidora de Seguretat ha explicat que l'Ajuntament de Girona anirà fent campanyes de control, en funció de les directrius que també els marquin des del Servei Català de Trànsit. Això inclou, entre d'altres, el bon ús de les zones de càrrega i descàrrega, dels aparcaments per a minusvàlids o el control de bicicletes i patinets.

Sílvia Aliu ha subratllat que els diferents dispositius específics són fruit d'un model de seguretat "basat en l'escolta i la prevenció". Per la seva banda, l'alcalde de Girona ha reiterat la tasca que s'ha fet per guanyar "eficiència amb els recursos policials".

Actualment la Policia Municipal compta amb 161 agents. Lluc Salellas sí que ha precisat, però, que això no vol dir que la plantilla "estigui tancada", perquè tot i la feina que s'ha fet per destinar més policies al carrer, cal que creixi més.