En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Vista aèria de part del jaciment d'Empúries.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries acollirà una residència creativa internacional, la primera que impulsen la Direcció General de Patrimoni Cultural i l’Institut Ramon Llull.

La iniciativa, que tindrà lloc entre el 16 i el 21 d’octubre, té la voluntat de promoure l’intercanvi de professionals i creadors de l’àmbit de les humanitats, les ciències i l’art, del territori i també internacionals, en espais patrimonials.

La proposta reunirà a la poeta britànica Alice Oswald amb la cantant, compositora i intèrpret mallorquina Joana Gomila, la poeta catalana Maria Callís i la comissària d’art independent Alexandra Laudo.

Empúries acull l’únic jaciment de la península Ibèrica on conviuen restes de la cultura grega amb restes romanes. La col·laboració amb el Festival Clàssics ofereix l’oportunitat de potenciar la vigència dels clàssics en l’àmbit de la creació contemporània en un escenari excepcional amb una perspectiva internacional.

La cantant, compositora i intèrpret mallorquina Joana Gomila, la poeta catalana Maria Callís i la comissaria d'art independent Alexandra Laudo realitzaran un procés creatiu conjunt vinculat a la cultura clàssica, prenent el poemari “Memorial” de la poeta britànica Alice Oswald com a referent.

“Memorial” trasllada a l’atmosfera de la “Ilíada”, amb les al·legories que relacionen els seus personatges i la natura. La traducció al català a càrrec de Jaume Coll va guanyar el 16è premi Jordi Domènech de traducció de poesia.

En aquesta primera residència, aquest temps de “qualitat i coneixement compartit” permetrà a les creadores que treballen l’obra d’Oswald tenir un contacte directe amb l’escriptora. La trobada permetrà matisar i enriquir l’adaptació que estan treballant en el seu procés creatiu, així com “revisitar” la vigència dels clàssics, des de perspectives i disciplines diferents, i promourà el diàleg entorn de les adaptacions.

També es donarà a conèixer el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries des d’una perspectiva artística. El resultat d’aquesta estada creativa es podrà veure el proper 23 de novembre, en el marc del Festival Clàssics, en una actuació a La Capella que duu per títol ‘Com les fulles...’ Alexandra Laudo ens proposarà una relectura performativa del poema “Memorial”.

Mitjançant un relat constel·latiu i fragmentari, compartirà reflexions sorgides de la lectura del poemari. La seva autora el descriu com una traducció de la “Ilíada” que presenta el poema grec com un cementiri oral. Laudo s’interessa per aquesta idea i, fent ús de referències teòriques i visuals de procedència diversa, reflexiona sobre certes formes culturals d’apropar-nos al que és mort. A continuació, la música i veu de la cantant Joana Gomila i la declamació de Maria Callís, protagonitzaran un concert-recital que ens acosta al món de la “Ilíada” i de la poeta anglesa.

El programa de residències de l’Institut Ramon Llull té l’objectiu de desenvolupar i potenciar una política de residències que permeti connectar la creació i la recerca dels territoris de parla catalana amb el talent de tot el món i impulsar l’intercanvi i el diàleg cultural a escala global.