El preu del lloguer en els municipis amb zones tensionades va baixar un 5% entre l'abril i el juny a Catalunya, fins als 865,56 euros, en comparació amb els 3 primers mesos de l'any.
Així es desprèn de les dades de l'Incasol que recullen un trimestre sencer d'aplicació de la regulació dels preus del lloguer en 140 municipis tensionats. Si es compara amb el mateix període del 2023, van augmentar un 0,1%.
Malgrat el descens trimestral del preu del lloguer, els nous contractes s'han desplomat un 17,2%, fins als 24.543, davant el descens de l'1,6% en la resta de municipis sense zones tensionades.
La portaveu i consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha explicat que aquestes dades porten el Govern a pensar que hi ha contractes de lloguer que deriven en altres fórmules com el lloguer temporal. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat d'una regulació dels lloguer d' habitatges d'aquesta modalitat i d'habitacions per evitar el desviament dels lloguers habituals cap als temporals.
En tot cas, la portaveu i consellera de Territori ha assenyalat durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu que des de la Generalitat s'estarà "amatent" al seguiment de l'evolució del mercat de lloguer.
Paneque ha destacat el contrast "rellevant" entre el descens del 5% en els municipis amb àrees tensionades davant el 0,6% dels que no estan inclosos en aquesta categoria. "Estem veient com les dades comparatives trimestrals i interanuals tenen un comportament diferent en les zones tenses respecte la resta de municipis", ha constatat la consellera, que ha subratllat "l'impacte" en les rendes en el transcurs del primer trimestre amb la contenció a 140 municipis.
La consellera ha puntualitzat que les dades inclouen els 140 municipis declarats inicialment com a zones tenses però encara no contenen les 131 localitats que van ser afegides mesos després. Segons ha dit, en aquests darrers no s'ha pogut aplicar la mesura perquè tot just el Consell de Ministres n'acaba de publicar la seva incorporació a la llista de municipis tensionats aquest dimarts.
En el cas de Barcelona, el preu del lloguer mitjà s'ha frenat en el segon trimestre un 5,2% si es compara amb els tres mesos anteriors, fins als 1.131,75 euros, després que en els tres primers mesos de l'any s'assolís un nou màxim històric, amb xifres properes als 1.200 euros de mitjana. En canvi, si es compara amb el segon trimestre del 2023, encara s'ha registrat un increment del 0,7%.
Pel que fa l'oferta a la capital catalana, es van signar 7.939 nous contractes entre abril i juny, és a dir, un 14,5% menys que en el trimestre anterior.
A la resta de municipis catalans sense zones tensionades, el preu dels arrendaments ha crescut un 1,7% si es compara amb el mateix període de l'any anterior, mentre que en relació al trimestre anterior va retrocedir un 0,6%, fins als 603,83 euros al mes. Pel que fa el nombre de contractes formalitzats, en van ser 4.770, un 1,6% menys en comparació amb els primers tres mesos del 2024.
De forma global, el preu del lloguer en el conjunt de Catalunya ha baixat un 5,3% a Catalunya en comparació amb el primer trimestre, fins a 822,97 euros.