En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els tres mossos i el matrimoni acusats de traficar amb marihuana comissada, durant el judici a l'Audiència de Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Innocents. Així s'han declarat el caporal i els dos agents dels mossos a qui el fiscal acusa de formar un grup criminal, juntament amb un matrimoni de Santa Coloma de Farners, per desviar marihuana comissada i revendre-la.

Tots 5 acusats han declarat a primera hora de la tarda, al final del judici que se celebra a l'Audiència de Girona.

Els 3 mossos només han respost les preguntes de les defenses per rebatre aquelles proves que els incriminen. És a dir, les converses telefòniques, les gravacions del cotxe patrulla o els seguiments que els van fer els agents de la Divisió d'Afers Interns (DAI) que investigaven el cas.

Sobretot, allà on es posa el focus és en dos episodis concrets, en què el caporal i un dels agents haurien fet arribar droga a l'altre mosso perquè aquest, al seu torn, la portés al matrimoni (que era qui s'encarregaria de contactar amb els compradors). El primer va passar el 31 de juliol del 2020, quan en una entrada i escorcoll en una casa de Santa Coloma Residencial es va desmantellar una plantació de marihuana i es va intervenir una caixa de cartró amb 3,5 quilos de cabdells (que posteriorment va desaparèixer).

I el segon va passar el 2 de setembre, just abans de les detencions. Aquell matí, el caporal i l'altre agent haurien agafat cinc bosses de marihuana acabades de comissar, que es guardaven en un camió aparcat a comissaria que servia de magatzem. Segons sosté el fiscal, després de substituir-les per unes altres amb droga podrida, per evitar que els descobrissin, tots dos haurien dut la droga fresca fins al domicili del tercer mosso. I posteriorment, s'haurien desfet de les bosses buides llançant-les a la deixalleria.

Dels tres acusats, el primer a declarar ha estat el caporal. Sobre el primer comís, ha explicat que ni ell ni els altres van "desviar" la caixa amb 3 quilos i mig de cabdells, perquè tota la droga es va portar a comissaria. I que això es va fer constar en acta.

El caporal, però, sí que ha admès, i de fet ha dit que "tothom n'era coneixedor", que la marihuana comissada generava molts problemes a la comissaria de Santa Coloma de Farners. Perquè apart de la fortor que desprenia, com que sovint se solia guardar dins la caixa del camió, la droga "es podria fàcilment".

Per això, ha explicat que, segurament, la caixa amb cabdells es va acabar barrejant dins de saques amb tota la resta de plantes intervingudes a l'habitatge de Santa Coloma Residencial. Pel que fa a les cinc bosses de principis de setembre, el caporal ha assegurat que allò que contenien era marihuana podrida, i que després de parlar-ne amb el cap d'investigació, ell i el segon agent les van portar a destruir a la deixalleria.

"Aquell dia, el camió era ple fins al capdamunt de substància verda podrida", ha dit en referència a les plantes que s'hi amuntegaven. El caporal ha negat que en cap moment ell i l'altre agent passessin per casa del tercer, i que després de sortir de comissaria amb el cotxe no logotipat, van anar directament a la deixalleria (tot i que ell només hi va entrar un moment). A més, també ha assegurat que era conscient que al pati hi havia càmeres de videovigilància que els gravaven.

El segon agent també ha sostingut la mateixa versió. En referència als 3,5 quilos de cabdells, ha explicat que era "habitual" que una caixa de cartró no es guardés dins del camió, perquè com que la marihuana "té un 90% d'aigua", un cop es podria, s'acabava trencant.

A ell, se l'acusa d'haver portat la caixa comissada fins al domicili del tercer agent la tarda del 31 de juliol; és a dir, després que la droga es portés a comissaria. El mosso, però, ho ha negat. Sí que ha admès haver-hi anat, però segons ha explicat, allò que va dur-li va ser una motxilla que s'havia oblidat a la feina (perquè l'altre feia torn de matí i havia plegat abans).

Aquest agent també ha assegurat que, a principis de setembre, ell va ser qui va llançar les bosses amb marihuana podrida a la deixalleria (quan el caporal ja havia marxat a casa seva). Ha dit que les plantes les va abocar al contenidor d'orgànica i que, posteriorment, va fer el mateix amb les bosses (en aquest cas, llançant-les al container de plàstic). "Vam anar directes a la deixalleria", ha reiterat, assegurant que "no és cert" que primer passessin per casa de l'altre mosso.

Per últim, el tercer agent -que faria d'intermediari amb el matrimoni acusat- també ha negat tots els càrrecs. A ell, durant els seguiments, la DAI el va gravar transportant diverses bosses i una caixa fins al domicili de la parella. El mosso ha assegurat, però, que a dins en cap cas hi havia droga, sinó que allò que contenien era "material per anar amb moto".

Segons ha explicat, feia anys que ell i el matrimoni es coneixien, i com que a casa seva no tenia lloc, la parella li va permetre guardar la moto al seu garatge. Fins i tot, ha assegurat, li havien donat una clau. Aquest agent també ha negat -segons sosté el fiscal- haver fet consultes irregulars a la base de dades policial. I per últim, ha precisat que la marihuana que se li va trobar durant l'entrada i escorcoll que es va fer a casa seva després de les detencions era "per a ús personal", perquè patia de mal d'esquena i fumar la droga el relaxava.

Els últims a declarar han estat el matrimoni, a qui durant els registres la policia va trobar que tenien una plantació de marihuana a casa seva. La parella ha admès que tenia una relació d'amistat amb el tercer mosso, però no amb els altres dos. A més, en relació a les converses telefòniques on parlarien d'intercanvis de marihuana i de diners, ella ha assegurat que "en cap moment" ha percebut diners "producte de la droga".

De fet, durant els interrogatoris, tots cinc acusats han negat haver tingut una relació estreta entre tots ells. Els mossos sí que es coneixien per ser companys feina, i el tercer agent tenia amistat amb el matrimoni. Però més enllà d'això, el caporal ha dit que només sabia qui era la parella de vista. I el segon mosso ha admès que, de fet, a ell l'havia conegut a garjoles -després de les detencions- i a ella, tot just aquest dilluns (quan el cas va arribar a judici).

Demà, el judici entrarà a la recta final amb les conclusions definitives i els informes de les parts. La sessió d'aquest dijous s'ha allargat fins entrada la tarda perquè, durant tres hores, s'han escoltat i visionat a sala totes les gravacions que va fer Afers Interns (els seguiments als telèfons, la sonorització del cotxe patrulla i els enregistraments i vigilàncies).

Els acusats afronten penes de fins a 12 anys i 9 mesos de presó per delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública, continuat de furt i falsedat en document oficial i descobriment i revelació de secrets.