En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) ha alertat que s'incrementaran les malalties de salut mental en joves per les dificultats laborals, l'accés limitat a l'habitatge i les conseqüències de la pandèmia.

Els trastorns mentals en els joves representen ja el 12,5% de tots els problemes de salut, superant altres afeccions com el càncer o els problemes cardiovasculars.

Les infermeres de l'AIFiCC han apuntat que els joves es troben immersos en una situació de vulnerabilitat creixent. Amb una taxa d'emancipació del 15,8%, molt per sota de la mitjana europea del 31,9%, i amb altes taxes d'atur i condicions laborals precàries, la inestabilitat econòmica i social contribueixen al deteriorament de la salut mental.

Les infermeres han explicat que també viuen situacions de sobrequalificació, una alta temporalitat i amb salaris baixos, cosa que agreuja més l'escenari.

Segons dades del Departament de Salut, un de cada quatre joves experimentarà un trastorn mental al llarg de la seva vida. A més, entre el 35% i el 50% de les persones afectades no reben cap tractament o el que reben no és l'adequat.

Davant d’aquesta situació, la coordinadora del grup de salut mental d'AIFiCC, Gemma Fanlo, ha reivindicat el paper de les infermeres d'atenció primària ja que són un punt de contacte directe i essencial amb els joves i poden fer tasques de prevenció. És a través d'un contacte proper que Fanlo apunta que les infermeres poden detectar precoçment signes d'ansietat, depressió i altres trastorns mentals.

Precisament, l'AIFiCC ha reclamat reforçar les accions preventives amb més suport i recursos. "És necessari invertir en professionals de la salut, especialment en l'atenció primària, per assegurar que els joves rebin el tractament i l'acompanyament adequat per mantenir la seva salut emocional", ha manifestat.