En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'espigó de Sant Antoni de Calonge on es farà la intervenció.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El projecte d'estabilització de les platges de Sant Antoni de Calonge i Es Monestrí es farà extraient mig milió de metres cúbics de sorra de dins del mar, segons ha explicat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto.

Una sorra que es treurà dels bancs submarins i que servirà per aconseguir unes platges amb una línia d'uns 50 metres d'amplada.

A banda de la sorra provinent del fons marí, el projecte també preveu agafar-ne 50.000 metres cúbics més dels sediments del Port de Palamós. La intervenció també contempla la construcció de dos nous espigons que han de permetre millorar la primera línia de mar que va quedar afectada pels temporals del mes de març.

El primer serà un dic corb emergit de 150 metres, que perllongarà l'actual dic situat davant de la riera Aubi, construïda l'any 1987. Aquest dic tindrà un primer tram de 70 metres rectes i els 85 metres restants tindran forma corbada i un segon tram submergit mig metre, amb una longitud total de 130 metres.

D’altra banda, l’estabilització de la platja d’Es Monestrí inclourà a construcció d’un segon espigó, també corbat i emergit de 215 metres de longitud. Els primers 100 metres coincidiran amb l’actual espigó de la platja de Palamós, construït l’any 1915 i els altres 115 són de nova planta. A més, aquest dic també continuarà amb 100 metres més d’espigó submergit a mig metre.

El passat 13 de setembre, Costes va treure a licitació les obres d’estabilització de les platges de Sant Antoni i Es Monestrí, uns treballs que es duran a terme als termes de Calonge i Sant Antoni i Palamós i que tenen un pressupost de 4,2 milions d'euros. El 27 de març de 2023 Costes va publicar la declaració d’impacte ambiental necessària per tirar endavant el projecte, que tindrà un termini d'execució de 8 mesos.

Tot plegat arran dels temporals que van afectar aquesta zona del Baix Empordà el mes de març i que van malmetre el litoral de la localitat. Inicialment, Costes va fer una inversió de 100.000 euros per tal de reparar l’espai i adequar-lo perquè estigués a punt per la temporada de bany.

Malgrat que Prieto, no ha volgut fixar cap data per la finalització de les obres, considera que serà "molt complicat" que estiguin llestes abans de la temporada d’estiu. En aquest sentit ha explicat que la construcció dels espigons serà més ràpida que la captació i posterior col·locació de la sorra.

"Des del ministeri sempre ens diuen que és molt complex donar cap data de finalització i que primer cal començar l’obra i veure com avança. El que sí que puc dir és que les platges de Sant Antoni i Es Monestrí no s’assemblaran en res al que actualment podem veure", ha remarcat.

Per la seva banda, l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, ha reconegut que estan "contents i agraïts" pel fet que s’hagi trobat una solució "definitiva" per evitar que les corrents s’emportin la sorra cap a Palamós. "El més important és que això ja prengui cos i que tiri endavant", ha remarcat.

Soler ha reconegut que "és evident que hi haurà un canvi" en la fisonomia de la platja de Sant Antoni, però assenyala que "caldrà adaptar-se ja que el més important és que la sorra no ens marxi i es pugui oferir un servei sense restriccions".