En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

El responsable d'Análisi Social de Càritas, Caye Gómez, i el membre de l'Observatori de la Pobresa, Josep Maymí. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Cada vegada hi ha més famílies ateses per Càritas que opten per anar de relloguer d’habitacions a les comarques gironines.

La realitat és que l’increment dels preus del lloguer derivats de la inflació i “l’acumulació de crisis” han fet que moltes persones optessin per aquesta fórmula i així poder dedicar més diners a d’altres despeses.

Actualment són unes 3.000 les famílies que viuen en una habitació, compartint casa amb d’altres “amb les dificultats que suposa a l’hora de fer servir els espais comuns”.

Des de l'Observatori de la Pobresa i l'Exclusió Social de Càritas, expliquen que hi ha casos on pares amb fills viuen des de fa anys en aquesta situació i que la majoria opten per canviar periòdicament, amb el perjudici que comporta. En total són més d'un 11% les famílies que acudeixen a Càritas, les que han de rellogar, per tal de poder tirar endavant.

I és que l’increment dels preus dels habitatges suposa un problema rellevant pels usuaris de l'entitat del tercer sector. De fet, només el 20% opta per deixar de pagar la renda al propietari. Per contra, Càritas explica que la gran majoria prescindeix, per exemple, de comprar productes frescos com carn o peix (67%) o renuncien a afrontar despeses imprevistes com una reparació del cotxe o de la llar (90%).

L'informe de Càritas també confirma que a les comarques gironines la majoria d'usuaris són els anomenats "treballadors pobres". En concret, nou de cada deu famílies que van a l’entitat tenen ingressos de manera regular, però d’aquests, només un 17,5% disposen de més de 1.200 euros, si bé aquests són famílies amb nens.

La gran majoria, però, es troba amb ingressos d'entre 300 i 900 euros, el que Caye Gómez ha qualificat de "condicions de supervivència". Aquesta situació fa que el 90% dels atesos per Càritas no puguin fer front a qüestions "tan bàsiques com les despeses farmacèutiques".

El problema, assenyala Gómez, és que han detectat que cada vegada hi ha menys famílies que es recuperen de les crisis i això fa que es quedin de manera "crònica" en l’exclusió. A banda, les que sí poden recuperar-se ho fan de manera menys ràpida del previst i les converteix en "víctimes perfectes" per a properes crisis.

En el conjunt de l’Estat, Gómez assenyala que hi ha hagut un impacte "important". Segons la Fundació Foessa entre els anys 2008 i el 2022 hi va haver un increment dels ingressos en un 12%, però les despeses es van incrementar un 30%, el que suposa una pèrdua de nivell adquisitiu i que "ha afectat especialment als més vulnerables".

L’informe destaca que tant la compra com el lloguer han incrementat de manera destacada. En concret, adquirir un nova llar ha pujat un 51% respecte el 2008, mentre que el lloguer ho ha fet un 44%. "Això suposa moltes dificultats per a aquestes famílies", assenyala el responsable d’Anàlisi Social de Càritas a Girona.

El responsable de l’Observatori de la Pobresa i l’Exclusió Social de Càritas Girona, Josep Maymí, ha fet referència al "fort impacte” que va tenir la inflació el 2022 a nivell de tota Espanya. Tot plegat va fer incrementar de manera destacable el preu de l’energia que es va "disparar de manera obscena" un 50%, els aliments ho van fer un 15% i la compra i el lloguer d’habitatge també ho va fer de manera més moderada.