Les consultes d’odontologia dels Centres d’Atenció Primària (CAP) de l’ICS Girona van atendre entre abril i setembre 372 infants de fins als 14 anys mitjançant l’aplicació de fluorur diamino de plata (FDP).
És un mètode que s’ha mostrat molt eficaç per a tractar les càries dentals. Aquest procediment es caracteritza per ser mínimament invasiu i no requerir anestèsia, fent-lo especialment indicat per a la població infantil, així com en aquells casos en què hi ha dificultat de col·laboració per part del pacient.
El sistema, basat en l’aplicació de fluorur diamino de plata, es va començat a implementar a principis d’aquest any i en els últims mesos els odontòlegs dels Equips d’Atenció Primària de l’ICS Girona han realitzat 1.341 d’aquests tractaments en infants de fins als 14 anys. A més, n’han fet tres més a una única persona en edat adulta.
El procediment aprofita el fet que no és imprescindible remoure el teixit cariat, sinó que mitjançant l’aplicació del producte amb un pinzell s’aconsegueix aturar la càries en un 89% dels casos. Aquesta aplicació és ràpida i indolora i deixa la dent tractada tintada de negre de forma permanent. Per tal d’augmentar l’eficàcia, s’aplica cada sis mesos des de la detecció de la càries fins a l’evidència que no progressa o fins a la caiguda de la dent.
En tractar-se d’una tècnica força senzilla que no requereix aparells específics, es pot dur a terme en una consulta convencional sempre que es disposi del material indicat. L’execució sempre va a càrrec d’un odontòleg de l’Atenció Primària i Comunitària.
L’aplicació del fluorur diamino de plata és majoritari en casos en que les dents són temporals. Així ha estat en 340 dels 372 pacients de fins als 14 anys registrats per l’ICS Girona entre abril i setembre. En aquests casos, el fet de no ser dents definitives suposa un element afegit a l’hora d’optar per aquesta solució com a alternativa tractaments definitius però més invasius i costosos econòmicament com un empastament convencional.
En aquest sentit, cal destacar que el fluorur diamino de plata es considera un mètode clau per a reduir les desigualtats en salut bucodental tenint en compte que les lesions de càries és més elevada en entorns més desafavorits. A la vegada, l’aplicació en dentició temporal limita l’inconvenient del tintatge de la dent pel fet de ser una peça provisional. D’aquesta manera, la xifra d’aplicacions en dents temporals s’ha elevat a 1.250, per les 94 registrades en dentició definitiva.
Pel que fa a la franja d’edat més nombrosa que ha rebut tractament amb fluorur diamino de plata, s’ha situat entre el 5 i els 9 anys, amb 269 pacients. El segueix la franja que va dels 2 als 4 anys, amb 63 pacients, mentre que els menors d’entre els 10 i els 14 anys tractats han estat 39. Per últim, només s’ha registrat un pacient de fins a un any.
Mes enllà de la població infantil, el protocol d’implementació del fluorur diamino de plata també assenyala com a col·lectius que poden veure-se’n beneficiats aquells de qualsevol edat amb una discapacitat intel·lectual que impliqui dificultats de col·laboració. També, aquells usuaris que estiguin a l’espera d’altres tractaments restauradors definitius o bé que rebin un determinat tractament per afecció tumoral de la regió cervico-facial, el qual fa que incompatible altres procediments odontològics convencionals.
Actualment, als centres d’atenció primària s’hi ofereix servei d’odontologia preventiva i comunitària, tractaments conservadors de la dentició definitiva i activitat quirúrgica.
Els equips d’odontologia, en coordinació del Departament de Salut i el Departament d’Educació, també es desplacen a les escoles del territori per dur a terme revisions bucodentals als infants de cicle infantil (I4), 1r i 6è de primària. L’objectiu de la revisió és detectar precoçment les eventuals malalties de la boca.