Allò que ja s'intuïa a l'agost -quan el creixement es va atenuar- es fa evident al setembre: les exportacions gironines cauen i tanquen el mes en negatiu.
Segons recullen les dades que periòdicament publica el Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, al setembre les firmes de la demarcació han fet vendes per valor de 655,63 milions d'euros.
Traslladat en percentatges, això suposa un descens del 5% en comparació amb el mateix període de l'any passat. Una baixada que s'explica, sobretot, per la davallada en exportacions que han registrat dos sectors considerats motor de l'economia gironina. Per una banda, l'agroalimentari (dins el qual hi ha les càrnies); i per l'altra, les químiques (que, al seu torn, inclouen la indústria farmacèutica).
Al setembre, l'agroalimentari gironí ha fet exportacions per valor de 305 milions. Comparat amb l'any passat, això suposa un descens del 2,1%. A més, cal tenir en compte que, dins el global de vendes a l'exterior, les seves indústries són les que més pes hi tenen (perquè representen fins al 46,5% de tot allò que la demarcació envia cap a l'estranger).
Si es passa la lupa per subsectors, l'anàlisi de les dades evidencia també com les càrnies continuen a la baixa. Perquè al descens d'exportacions que ja van viure a l'agost, ara n'hi sumen un altre. En concret, aquest setembre el clúster gironí ha exportat carn i despulles d'animals per valor de 170,95 milions, xifra que si es compara amb la d'un any enrere representa una baixada del 7% (perquè aleshores va situar-se en 183,97 milions d'euros).
Percentualment, però, al setembre els descensos més alts es donen amb el sector químic. De fet, segons recullen les dades del Ministeri, durant aquest mes les vendes de les farmacèutiques a l'exterior han caigut fins a un 20% (passant dels 49,37 als 39,21 milions d'euros).
I si a més d'aquesta indústria se'n miren d'altres, hi ha baixades que encara són més acusades. És el cas, per exemple, de les empreses gironines que fabriquen components químics orgànics. Al setembre del 2023 les seves exportacions van situar-se en 25,96 milions d'euros; aquest 2024, durant el mateix mes, la xifra ha arribat a davallar fins als 4,54 milions.
La situació que viu l'agroalimentari i el químic gironí, però, no es trasllada a un altre dels sectors motor de l'economia: el dels fabricants de maquinària. Aquest setembre, la indústria dels béns d'equip ha crescut un 5% en exportacions (i ha tancat el mes fent vendes a l'exterior per valor de 90,6 milions d'euros). Un creixement, però, que no permet capgirar la balança, perquè les davallades dels altres sectors arrosseguen el balanç i fan tancar el setembre en negatiu.
Pel que fa a destins, per proximitat i com ja és habitual, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins (155,97 milions). Per volum, dins el rànquing d'exportacions, al país gal el segueixen Itàlia (62,45 milions), Alemanya (48,41), Portugal (37,06), la Xina (26,38), el Regne Unit (25,48) i Polònia (24,64).
Tot i que el creixement exportador s'ha refredat, en el global de l'any la bona tònica que es va registrar en mesos anteriors fa que aquest 2024 les exportacions gironines continuïn a l'alça. Segons recull l'informe del Ministeri, durant aquests tres trimestres les vendes a l'exterior han crescut un 2,5 i ja superen els 6.200 milions d'euros. En concret, s'han situat en 6.219,7 milions.
Per productes, el que més s'ha exportat és carn fresca; aquí, de gener a setembre, se n'han fet exportacions per valor de 1.582,3 milions d'euros. A la carn la segueix la maquinària (431,36 milions), els productes farmacèutics (386,03), els preparats alimentaris (320,55) i el paper i cartró (281,95).
Pel que fa a destins, els països on s'ha exportat més segueixen el mateix patró que el llistat d'aquest setembre. Són, per aquest ordre, França (1.487,15 milions d'euros), Itàlia (578,24), Alemanya (465,77), Portugal (340,89), la Xina (253,19) i Polònia (236,58 milions).