El descobriment dels raigs X i el cinema van coincidir en el temps, demostrant una clara relació entre imatge i medicina moderna. Per aprofundir en aquest àmbit, el Museu del Cinema de Girona estrena l'exposició "A cos obert".
Explora la relació entre aquests dos móns a principis del segle XX. La mostra és el fruit de les aportacions que hi va haver en el 14è seminari internacional sobre els orígens del cinema, que es va focalitzar en les representacions de patologies físiques i psíquiques en fotografia i cinema.
Aquest seminari està organitzat conjuntament entre el museu del cinema i el Grup de Recerca en Orígens del Cinema.
El director del museu, Jordi Pons, assegura que aquesta mostra és la "primera vegada" que el seminari professional "traspassa les barreres del món acadèmic" per convertir-se en un producte divulgatiu enfocat a un públic general. Per a Pons això és una mostra de la transferència del coneixement en un àmbit molt concret que s'havia explorar molt poc fins ara, com la imatge en el món de la medicina.
L'exposició 'A cor obert' arrenca amb diversos aparells de fotografia, cinema i també de diagnosi mèdica que es van descobrir a principis del segle XX. A més, un dels comissaris de l'exposició, Alan Salvadó, explica que s'hi pot veure per primera vegada un fragment d'una pel·lícula que mostra la visió d'un microscopi analitzant una mostra de sang. "Podria ser part d'una obra de cinema abstracte", afirma Salvadó.
També es projecta un fragment d'una operació d'ull que va fer el doctor Barraquer per extreure les catarates d'un pacient. Imatges "incòmodes" però que s'han treballat sempre des d'una "mirada de respecte i ètica".
A partir d'aquí, la mostra es concentra en un altre àmbit: el militar. La I Guerra Mundial té un impacte important en tots els àmbits de la societat del moment i també en la medicina. Una de les conseqüències és que es van fer moltes imatges per documentar malalties i mutilacions. L'exposició es fa ressó d'aquesta necessitat de documentar gràficament algunes patologies.
Una de les comissàries de la mostra, Carolina Martínez, detalla que s'hi pot veure un vídeo sobre les conseqüències psíquiques dels soldats que estaven al front. Martínez ha assegurat que en aquell moment es van "amagar" aquestes imatges perquè eren "humiliants". Aquesta oculatació es contraposa amb la difusió dels vídeos que es feien sobre malalties psíquiques que patien les dones, com ara la histèria. "Hi veiem un clar biaix de gènere", assegura la comissària.
Per últim, l'exposició tracta la biopolítica i el control de l'estat. Un conjunt d'imatges que mostren hospitals, la pandèmia de la grip espanyola dels anys 20 o l'espai íntim que ofereix un llit d'hospital.
En total, la mostra recopil·la 62 fotografies i 21 fragments audiovisuals que es podran veure al museu del cinema de Girona fins el 27 d'abril. A partir d'aquí, es preveu que la mostra temporal "tingui vida" i passegi per altres equipaments.