En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un estudi ha analitzat 79 escoles, escoles bressol i instituts de Catalunya, en total 53 de Barcelona, 13 de Badalona, 4 de Sant Cugat del Vallès, 8 de Olot i 1 a Vielha.

En cada municipi, s’han seleccionat centres educatius ubicats en vies amb gran densitat de trànsit motoritzat i s’han analitzat els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) als voltants de les estacions oficials de control de la contaminació.

Segons indiquen en l’informe, els dosímetres i els resultats analítics han estat proporcionats per un laboratori acreditat i la seva instal·lació ha estat feta per voluntaris dels grups locals d’Ecologistes en Acció i la Revolta Escolar, en col·laboració amb les associacions de famílies i la comunitat mèdica.

Els resultats mostren que en la majoria de les escoles analitzades no es compleixen les indicacions de l’OMS i que en només dos casos -a Olot- sí que es respecten, segons ha exposat Dídac Navarro, responsable de qualitat de l’aire d’Ecologistes en Acció de Catalunya i coordinador de l’informe, en la seva presentació aquest divendres.

L’informe també assenyala que el 87% dels centres supera els valors de la nova directiva de la qualitat de l’aire. També mostra que a Barcelona quatre centres han superat el valor legal vigent de 40 µg/m3 i els impulsors de l'estudi alerten que és “especialment greu” perquè el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va condemnar l’Estat el 2022 per aquest incompliment a Barcelona.

Els responsables de l’informe alerten que els infants són especialment sensibles a la contaminació atmosfèrica sobretot per la immaduresa dels seus sistemes respiratori i immunitari.

El doctor Ferran Campillo, pediatre de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de l'Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa), ha advertit que es calcula que una tercera part dels nous casos d'asma infantil està vinculat a una mala qualitat de l'aire.

El doctor Campillo, un dels revisors de l’informe, ha exposat que la contaminació de l'aire “actua com un pneumotòxic per als pulmons en desenvolupament d'aquestes criatures”. “De fet, les primeres calades d'aquesta mala qualitat de l'aire es donen durant l’embaràs. Això té un impacte molt important perquè augmenten els avortaments espontanis, els parts prematurs, el risc de baix pes al naixement. I quan ja ha nascut aquesta criatura té una major probabilitat de tenir problemes respiratoris”, ha alertat.

“El 40% dels infants abans d’arribar als dos anys ja ha hagut de rebre tractament amb un broncodilatador, és a dir, en algun moment ha tingut dificultat per respirar i ha hagut d'assistir al CAP o a l'hospital per resoldre aquesta situació. Al voltant del 60% dels ingressos a les plantes de pediatria dels hospitals són per patologies respiratòries”, ha afegit el que també és coordinador del Grup de Treball de Salut mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria.

Els responsables de l’informe han destacat davant els periodistes que aquests resultats mostren que la contaminació no és només un problema de les grans ciutats, sinó “endèmic” a Catalunya, i reclamen mesures urgents als polítics per protegir la salut dels infants. “Demanem que comencin a prendre mesures davant de tota aquesta informació i dades i que escoltin els experts”, ha instat Marc Hurtado, portaveu del col·lectiu Revolta Escolar.

Una d’aquestes mesures que demanen és reduir dràsticament el trànsit al voltant de les escoles. Ecologistes en Acció i Revolta Escolar insten els polítics que només hi hagi, com a màxim, un carril de circulació davant les escoles i ha alertat sobre les “autopistes urbanes” com són, han enumerat, els carrers d’Aragó, València, Rosselló, la ronda del General Mitre i el passeig Maragall a Barcelona.

El doctor Campillo ha augurat: “Hi havia una imatge que fa uns anys ens semblava una cosa terrible i és que hi hagués un metge en una consulta o un mestre en una escola fumant. Hem d'assumir que d'aquí a uns anys ens posarem les mans al cap imaginant-nos carreteres urbanes i fileres de cotxes aparcats davant d'una escola, on tenim la població més vulnerable a la contaminació de l'aire”.

Els responsables de l’informe també demanen més punts de mesura de NO2 per controlar la qualitat de l’aire en llocs que ara no estan monitorats. Han posat el cas d’Olot, on n’hi ha un a la Fageda d’en Jordà. “La fiabilitat que té com a punt de mesura de l’impacte en salut a la població d’Olot i la Garrotxa és molt poc significatiu. Hi ha d'haver un ral·li a la Fageda d'en Jordà perquè augmentin els nivells d'NO2", ha dit Campillo.

Revolta Escolar, associacions de famílies organitzades per reclamar entorns més segurs i saludables per als infants, faran aquest divendres a la tarda la primera protesta del curs amb talls de trànsit simultanis a la sortida de classe en diverses escoles per reclamar mesures urgents.