El Govern ha aprovat dos decrets llei amb mesures fiscals que inclouen la rebaixa de la quota de l'IRPF per als treballadors que cobren menys de 33.000€ i diversos canvis en la deducció pel lloguer de l'habitatge habitual.
"Joves, persones amb rendes baixes i col·lectius vulnerables són els principals beneficiaris del nou paquet de mesures fiscals", ha apuntat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, que ha precisat que el 63% dels contribuents es beneficiaran de la rebaixa de l'IRPF al tram més baix (del 10,5% al 9,5%).
Aquest tram més baix s'equipara al d'altres comunitats autònomes com Andalusia, l'Aragó, Castella la Manxa i Múrcia, i queda per sota d'Astúries (10%), segons el Govern, que també assegura que l'impacte serà "neutre" en els tres trams fins a 33.000 euros, tot i pujar lleugerament el tipus aplicable al 12,5%, 16% i 19%.
En aquests tres trams les quotes íntegres a pagar seran de 1.187,5 euros, 2.375 euros i 4.135 euros -respectivament- un xic inferiors a les tarifes que hi ha actualment. Prop d'un 70% dels assalariats a Catalunya té un salari brut anual màxim de 33.000 euros, uns 1,86 milions de persones, segons dades de l'enquesta d'estructura salarial de l'Institut d'Estadística de Catalunya.
"D'una banda, ens permetrà recaptar majors ingressos per desplegar polítiques públiques i aconseguir l'objectiu d'aconseguir una prosperitat compartida a Catalunya", ha asseverat la portaveu del Govern i titular de Territori, que ha recordat que la rebaixa d'un punt del tram més baix de l'IRPF "alleugerirà la pressió" a les famílies que més ho necessiten.
"En moments com l'actual, on l'economia catalana creix a bon ritme, calen polítiques redistributives per arribar a tothom", ha recalcat Paneque, que finalment ha volgut reconèixer que moltes de les mesures aprovades aquest dimarts es trobaven al projecte de Llei d'acompanyament dels Pressupostos del 2024, presentat pel Govern d'ERC i que no es va aprovar.
En paral·lel, el Govern incorpora tres canvis més en la deducció de l'IRPF pel lloguer de l'habitatge habitual: puja el límit d'edat per deduir-se el lloguer dels 32 als 35 anys (+16.000 beneficiaris); la deducció màxima augmenta de 300 a 500 euros; i el topall de renda passa de 20.000 a 30.000 euros (prop de 15.000 beneficiaris).
L'executiu català calcula que aquestes bonificacions repercutiran amb uns 28,8 milions d'euros menys per a les arques públiques, però que representaran "una gran millora per a molts ciutadans".
També s'aproven noves deduccions pel lloguer habitual de víctimes de violència masclista, per invertir en cooperatives agràries i d'habitatge (el contribuent es podrà deduir fins al 20% de les aportacions de capital que realitzi, amb un topall de 3.000 euros) i per acolliment familiar de menors d'edat.
D'altra banda, el segon gran canvi fiscal que proposa el Govern serà en l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) "per combatre especulació i posar al mercat més habitatge disponible". S'eleva de 32 a 25 anys l'edat dels joves que poden gaudir del tipus reduït del 5% en la compra d'habitatge habitual (4.910 beneficiaris), s'aplica un tipus reduït del 5% per la compra de l'habitatge habitual per part de víctimes de violència masclista i es creen dos nous trams per gravar la compra d'immobles amb un valor més alt (12% si va de 900.000 euros a 1,5 milions d'euros, i 13% si és superior als 1,5 milions d'euros). "I, finalment, es fixa un tipus del 20% en l'adquisició d'immobles per part de grans tenidors", ha confirmat la portaveu del Govern.
Altres modificacions rellevants de l'ITP són l'aplicació d'un 20% a la compra d'edificis sencers, excepte que el comprador sigui una persona física, que l'immoble tingui un màxim de quatre pisos i que es destinin a habitatge habitual de la persona que els adquireix i els seus familiars; o la bonificació del 50% de la quota en la transmissió d'edificis d'oficines o d'edificis d'estructura no finalitzada per destinar-los a habitatge de protecció oficial (HPO).
Finalment, l'executiu català també ha donat llum verda al nou impost sobre les estades en establiments turístics (IEET), que duplica la tarifa en totes les seves modalitats, de manera que el pagament oscil·la entre 1,2 euros i 7 euros per persona i nit.
Per primera vegada es destinarà un 25% de la recaptació a polítiques d'habitatge i també es regularà la destinació del 75% restant per al foment del turisme. A més, s'habilita els ajuntaments a aprovar un recàrrec municipal de fins a 4 euros per persona i nit. Els consistoris podran adaptar aquesta taxa segons tipologia d'establiment, codi postal o temporada de l'any, segons l'executiu.