El nou Pla d’Acció Contra la Pressió Estètica impulsat per la conselleria d’Igualtat i Feminismes i l’Institut Català de les dones.
Vol donar una "resposta coordinada i transversal a aquesta forma de violència simbòlica contra les dones”, segons ha assenyalat la consellera Tània Verge.
“El que impulsem és un Pla pioner a nivell internacional que vol atacar les causes, però també les conseqüències de la pressió estètica”, ha apuntat la titulat d’Igualtat i Feminismes que ha detallat que la iniciativa inclou una seixantena d’accions en àmbits com la moda, l’audiovisual, l’esport o el món laboral i que s’implementaran de manera coordinada des de diferents àmbits del Govern.
Ha assenyalat que també incorporarà accions de sensibilització i d’acompanyament a persones que denunciïn una situació de discriminació per aparença física, “ja sigui a través de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discriminació o mitjançant d’altres mecanismes”.
Aquesta iniciativa s’ha treballat amb entitats, activistes i experts en la matèria, s’aprovarà el mes d’abril i té un pressupost de partida 12,5 milions d'euros. La previsió és que s’implementi progressivament fins el 2026.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, ha concretat algunes de les principals mesures del Pla, entre les quals destaca la que afectarà les principals marques de moda que operen a Catalunya.
“En l’àmbit de les botigues de roda, la imminent reforma del Codi de Consum contemplarà dues obligacions, que les grans multinacionals hagi de tenir una oferta de talles més àmplia i que totes les botigues hagin d’informar de l’equivalència del seu sistema d’organització de talles amb les mides corporals”, ha afirmat.
Tània Verge també s’ha referit a aquesta qüestió i ha indicat que tot i que l’objectiu de la iniciativa “no és sancionar”, si permetrà establir “obligacions concretes a les empreses i que eventualment podrien traduir-se en sancions”. Així, ha dit que el Govern tindrà la capacitat de sancionar els incompliments i ha posat com a exemple el cas de les hostesses de Vueling, que des del seu punt de vista és una mostra que la discriminació física també es pot penalitzar.
Pel que fa a aquest sector, el Pla també planteja traçar un gran acord de país amb les principals marques de moda per fomentar la neutralitat corporal i mesures de sensibilització amb els principals esdeveniments del sector de Catalunya.
“En el marc de la 080 Barcelona Fashion es durà a terme una acció de sobre la neutralitat corporal i sobre la discapacitat i també es promourà la diversitat de cossos en la Barcelona Bridal Fashion Week”, ha apuntat Baladí.
En aquesta mateixa línia, ha explicat que el pla impulsarà un acord amb els mitjans de comunicació, anunciants i altres agents implicats en l'activitat publicitària per adoptar criteris per una publicitat igualitària i identificar l'ús d'imatges o parts del cos que hagin estat manipulades o retocades. A més s'elaborarà un codi de bones pràctiques per promoure la diversitat corporal amb l'objectiu d'eliminar les representacions estereotipades.
D'altra banda, s’incorporarà la diversitat corporal en la programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i altres operadors públics i privats i es promourà la difusió de continguts digitals fets per joves creadors i creadores contra la pressió estètica i la inclusió en la programació del canal SX3 de la CCMA de referents amb diversitat corporal i de continguts sensibilitzadors sobre la pressió estètica i els seus impactes en la infància i l'adolescència.
Així mateix, el Govern impulsarà campanyes i accions comunicatives institucionals i, a més, se'n faran algunes d'específiques per explicar els termes dieta, règim, cultura de la dieta i alimentació saludable amb l'objectiu de prevenir els trastorns de la conducta alimentària (TCA) i combatre la grassofòbia.
Alhora, s'aprovarà un acord del Govern per incloure la diversitat de cossos en les campanyes i s'incorporaran les accions de millora de les TCA que Salut va presentar la setmana passada, així com el desplegament del Pla de xoc per millorar l'accessibilitat i l'atenció a aquests trastorns.
També s'actualitzarà la guia per a famílies de persones afectades per un TCA i es crearan consultories per adolescents i joves a través del web ‘adolescents.cat’. A banda, es faran enquestes adreçades especialment a la infància i l’adolescència, “per conèixer l'impacte de la pressió estètica en la salut mental i en la satisfacció amb la vida en aquestes franges d'edat”.
Baladí ha explicat que el Pla també permetrà implantar actuacions per combatre la feminització de determinades professions i la imposició de determinades indumentàries sexualitzades. En aquest sentit, el Govern planteja fer recomanacions de regulació d'uniformes que evitin la pressió estètica i respectin la diversitat de cossos adreçades al teixit empresarial i al Consell de Relacions Laborals. Així mateix, es desenvoluparà una prova pilot per promoure els processos de selecció de personal amb currículums cecs, per evitar la discriminació per aparença física, i la interacció d'aquesta amb altres eixos de discriminació com el gènere, l'edatisme, el racisme o el capacitisme.
També es faran recomanacions adreçades a entitats esportives i altres agents d’aquest sector i està prevista la creació d’un estudi de reglamentacions i normatives federatives que afecten la imatge corporal, com la vestimenta i la imatge, a través de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC).
Per últim, s'intensificaran les formacions entre els docents, professionals de l'educació en el lleure, dels centres esportius públics, de l'àmbit de la salut, de la dermofarmàcia, i també als membres de les Associacions de Famílies (AFA). Aquest apartat també inclourà els membres dels Serveis d'Atenció i Informació a les Dones (SIAD), els dels Serveis d'Atenció Integral LGBTI+ (SAIs) i els de l'Agència Catalana del Consum.
En l'àmbit educatiu, s'inclouran continguts relatius a la pressió estètica i la neutralitat corporal al currículum educatiu, als currículums de graus universitaris i formació professional vinculats a la intervenció amb infants, adolescents i joves i en el currículum educatiu d'INEF. A més, es revisarà el currículum d'educació física en l'educació obligatòria.
Segons diversos estudis facilitats per la conselleria d'Igualtat i Feminismes, aquesta probelmàtica pot tenir efectes en la salut mental i física d'una part important de la societat catalana. En aquest sentit, han indicat que el 60% de les joves d'entre 18 a 24 anys i entre el 40% i el 50% de les dones de fins a 65 anys, se senten insatisfetes amb el seu cos, d’acord amb la primera onada de l’enquesta Òmnibus de la Generalitat (2022).
Alhora, han remarcat que d'acord amb una enquesta duta a terme per l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia de Catalunya a adolescents d’entre 12 i 16 anys d’escoles d’arreu del país el curs 2020-2021, el 47% de les noies de 12 a 16 anys es volen aprimar.
D’aquestes dades també es desprèn que entre els 8 i els 11 anys, un 15% de les nenes ja expressen insatisfacció amb el seu cos i que, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya, el 5% de les noies de Catalunya estan afectades per un trastorn de la conducta alimentària.