En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Girona acollirà la 6a edició del congrés ecoSTP, un esdeveniment internacional que debat sobre noves tecnologies de tractament per a l’aigua.

En l’edició gironina hi haurà mig miler de participants de 50 països diferents, sobretot de zones del Mediterrani, d’Austràlia i de la costa oest dels Estats Units.

El congrés, que es farà del 26 al 29 de juny, debatrà sobre l’ús d’aigües residuals i el potencial que tenen per al consum humà. També es parlarà de nous mètodes per eliminar contaminants emergents com ara microplàstics i restes de medicaments que queden a l’aigua.

El congrés és bianual i està organitzat per la Universitat de Girona (UdG) i l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA).

L’investigador Ignasi Rodríguez-Roca, un dels organitzadors del congrés, ha recordat que fa anys que es va crear el Girona WaterHub, en què empreses i equips de recerca s’uneixen per liderar nous projectes de reutilització de l’aigua.

Les principals temàtiques que s’abordaran en aquest congrés és buscar noves tecnologies més sostenibles i un menor impacte visual i en el medi ambient. A més, una de les sessions es concentrarà en recuperar els recursos de les aigües residuals. Segons Rodríguez-Roca, l’ús d’aigües residuals per al consum humà és possible amb les tecnologies que ja hi ha però cal abordar el cost, l’acceptació social i crear una legislació que ho permeti.

L’investigador de la UdG ha apuntat que creu que el que costarà més és adaptar la legislació perquè permeti que les aigües residuals siguin un recurs apte per la xarxa perquè des de les administracions busquen prevenir “un impacte o possibles malalties” que podrien provocar alguns dels bacteris que hi ha en les aigües residuals. Barreres que caldrà anar superant després de demostrar que hi ha solucions que redueixen tots els riscos sanitaris. “Són cautelosos fins que l’aigua sigui tan necessària que caldrà aplicar aquest mètode”, apunta Rodríguez-Roca.

En el congrés també hi haurà ponències sobre com millorar les condicions dels aqüífers de l’aigua i garantir la potabilitat o com fer més eficient la dessalinització.

Per altra banda, el congrés també vol abordar mètodes naturals per tractar l’aigua. Els organitzadors recorden que hi ha tractaments amb fangs i vegetació que aconsegueixen els mateixos resultats que els tractaments químics, tot i que amb més temps i espai. Per això caldrà buscar un mètode de tractament “en funció de l’ús que volem donar a l’aigua”.

Ignasi Rodríguez-Roca ha recordat que si l’aigua residual es fa servir pel rec o per a l’ús de cisternes del vàter “no cal que compleixi amb els mateixos requisits de qualitat” que si es torna a abocar al riu. Això permet adoptar algunes solucions de tractament en petit format en nuclis urbans que permetin “renaturalitzar” els entorns i aporten un estalvi energètic en els processos i menys impacte ambiental.

Un altre aspecte que es tractarà serà la digitalització i l’ús d’intel·ligència artificial pels tractaments d’aigua. També es donarà un caire social al congrés per tractar algunes solucions d’aigua que permeten donar una funció social, com ara la xarxa d’horts urbans que està impulsant Girona en diversos barris.

La investigadora Maite Pijuan ha detallat que també es parlarà de sistemes per eliminar contaminants emergents. Es tracta de reduir la presència de microplàstics i restes de medicaments que queden a les aigües residuals. Pijuan ha detallat que hi ha alguns països “molt preocupats” en aquest aspecte i que donaran prioritat a aquesta sessió per davant de la reutilització de l’aigua.

Per altra banda, per a zones més afectades per la sequera segurament serà una prioritat menor. Malgrat tot, en el congrés intenten donar solucions tecnològiques a tot tipus de debats relacionats amb l’aigua que hi ha a dia d’avui.

De fet, el congrés gironí compta amb 500 inscrits de 50 països d’arreu del món. Hi haurà 180 ponències entre el 26 i el 29 de juny. Al llarg d’aquests dies hi assistiran persones d’arreu del món però sobretot de zones del mediterrani, Austràlia i la costa oest dels Estats Units, que són zones on més afecta el canvi climàtic en la reducció de l’aigua.

A més, els organitzadors han previst fer tres activitats obertes a la ciutadania. La primera d’elles unirà professors de secundària i tècnics en tractament d’aigua perquè els segons expliquin exactament com és el procés que se segueix en les plantes depuradores. D’aquesta manera, els professors podran explicar el cicle de l’aigua de forma pedagògica a l’alumnat i que coneguin amb exactitud tots els processos de forma entenedora.

La segona de les activitats previstes és una passejada per veure la renaturalització dels espais urbans que està fent l’Ajuntament de Girona i l’última d’elles es farà una setmana després del congrés. Estarà dirigit a estudiants de batxillerat i s’inclourà en uns tallers que fa la UdG per a l’alumnat de secundària. En aquests tallers explicaran el congrés i també mostraran algunes de les noves tecnologies que es presentin a Girona.