En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La verema a Garriguella. / Foto: Gemma Tubert

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Menys raïm però de més qualitat. La sequera propiciarà que les vinyes de la DO Empordà redueixin la producció en prop d'un 20% però, per contra, el vi serà més bo.

Així ho ha assegurat el president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador de la DO, Pau Albó, durant la roda de premsa que dona el tret de sortida a la verema de la denominació.

Tot i que el raïm es va començar a recollir fa dues setmanes, aquests dies els cellers "treballen a tot drap" recollint les diferents varietats, entre elles les garnatxes. Precisament les que més ha resistit l'embat han estat les varietats centenàries, com les garnatxes i les carinyenes. "Són les més resilients", explica Albó.

La falta d'aigua ha fet que els ceps no hagis crescut prou i han generat un gra molt més petit tot i que lliure "de malalties". Això ha obligat als cellers a fer aclarides. O dit d'una altra manera, a treure raïm i llençar-lo al terra perquè el cep tenia menys massa foliar de la que podia suportar la producció. "Calia equilibrar el vi", diu Albó.

El responsable del celler Mas Llunes de Garriguella, Antoni Roig, diu que ells sempre han estat més partidaris de "deixar cobertes vegetals" als ceps però que enguany s'han vist obligats a abandonar aquesta pràctica.

A principis d'agost, la manca de pluges auguraven una pèrdua de la producció d'entre el 25 i el 30% però les precipitacions dels últims dies han millorar les previsions, que ara xifren en un 20%. En total, preveuen recollir al voltant de 60.000 hectolitres.

A la falta d'aigua s'hi suma l'acció de senglars i cabirols. "S'han convertit en una plaga", assegura Albó. Una problemàtica que en els darrers anys s’ha vist agreujada justament per la sequera que ha provocat que aquests animals busquin a les vinyes i altres conreus l'aigua i el menjar que no troben a les muntanyes.

A més, el fet que hi hagi menys conreus de regadiu com el blat de moro han fet que hi hagin acudit en massa. "Als llocs on casi no hi ha vinya és on més mal han fet", explica el responsable de la DO. Per fer-hi font, des del Consell Regulador de la DO Empordà tornen a reclamar a les administracions mesures per evitar aquesta situació que es repeteix cada any.