En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un nadó rep la immunització del virus respiratori sincicial (VRS).

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El departament de Salut ha comprat 65.000 dosis de l’anticòs monoclonal per protegir els nadons del virus respiratori sincicial (VRS), amb un cost de 14,1 milions d’euros.

A partir d’aquest dilluns, es pot demanar hora al Centre d’Atenció Primària de referència i s’enviaran missatges SMS informatius a les famílies de nadons inclosos en les recomanacions.

Els infants que neixin a partir de l’1 d’octubre, i fins el març, podran rebre la protecció al mateix hospital abans de rebre l’alta.

El secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, ha explicat que es comença a immunitzar ara els bebès de fins a 6 mesos perquè comença l’època estacional d’aquest virus i és quan l’estratègia s’ha demostrat més efectiva. La idea de fer-ho al mateix hospital en els que neixin a partir d’ara és perquè així ja marxen a casa protegits i també perquè les famílies no s’hagin de preocupar més d’aquesta protecció.

Salut Pública espera almenys repetir el nivell de cobertura que es va assolir l’any passat, quan es va fer la primera campanya d’immunització del VRS. Segons dades facilitades per Salut, la cobertura de la immunització dels nadons nascuts entre abril i setembre del 2023 va ser del 88% en el conjunt de Catalunya. Fins aleshores, no hi havia cap mesura preventiva autoritzada per ser administrada en tots els nadons.

Entre els infants immunitzats, els ingressos a les unitats de cures intensives es van reduir un 90%; les hospitalitzacions van baixar un 87% i les infeccions pel virus, un 69%. Les visites d’urgència hospitalàries van baixar un 55,5% i el nombre d’infants amb bronquiolitis atesos a l’atenció primària, un 48%, indiquen des de la conselleria.

L’anàlisi de l’efectivitat de la intervenció es va fer de l’octubre al gener, quan més va circular el virus la temporada anterior, i inclou tots els nadons nascuts entre l’abril i el setembre del 2023.

Fernández ha destacat que la del VRS és una de les campanyes de salut pública que els fa sentir “més orgullosos” per l’impacte que va tenir en la prevenció de la malaltia i l’ha qualificat d’“èxit”. “Ja ens agradaria tenir aquests resultats en altres àmbits”, ha expressat el secretari de Salut Pública, abans de saludar les primeres famílies que aquest dilluns ja han immunitzat els fills al CAP barceloní.

La infecció pel virus respiratori sincicial és una de les més freqüents i una de les principals causes d’hospitalització en infants més petits de 5 anys. La infecció pot tenir diverses manifestacions clíniques, des de refredats banals a episodis greus de bronquiolitis o pneumònies en lactants. La malalta pot tenir quadres més greus durant els primers mesos de vida, i especialment, en nadons prematurs.

La incidència del VRS és estacional, d’octubre a març, i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El VRS també afecta els adults.

D'altra banda, Salut preveu oferir l’any que ve la vacuna del papil·loma humà (VPH) a tots els nois d’entre 12 i 18 anys. La protecció va començar fa anys per a les nenes per prevenir el càncer de coll uterí i, des del curs 2022-23, a Catalunya es va començar a vacunar també de forma sistemàtica els nens d’entre 11 i 12 anys, a 6è de primària.

La vacuna s’ha administrat fins ara amb una pauta de dues dosis però, com a novetat, el departament preveu posar-la amb una única punxada, ja que les recomanacions internacionals estableixen que ja és suficient per quedar protegit. Salut aprofitarà aquest canvi per anar a buscar els nois menors de 18 anys i majors de 13 i 14 i que, per tant, no havien pogut optar a la vacuna finançada pel sistema sanitari.

El secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, ha apuntat aquestes novetats en una atenció als periodistes aquest dilluns. En el cas d’aquests nois de fins a 18 anys que no es van poder vacunar perquè aleshores l’estratègia només implicava les noies, la idea no és administrar-los la protecció als instituts perquè alguns d’aquests joves ja no estan vinculats al sistema educatiu.

La vacuna protegeix contra la infecció per diversos tipus de virus del papil·loma humà. Tot i que la majoria d’infeccions per VPH es resolen soles, es calcula que en un 10% dels casos persisteixen. Un terç d'aquestes infeccions persistents causaran lesions precanceroses i algunes de les més severes acabaran evolucionant cap a un càncer. El VPH també pot causar berrugues anogenitals.