En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Inauguració de la jornada sobre demències i Alzheimer a l'hospital Santa Caterina de Salt. / Foto: IAS i l'ICS Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Segons dades recollides pel Registre de Demències de Girona, gestionat per l'Institut d'Assistència Sanitària, l'any passat es van recollir a la demarcació de Girona 778 casos nous de demència.

En l'acumulat entre els anys 2007 i 2023 és d'11.214 diagnòstics recollits.

Del conjunt de casos registrats, el grup més nombrós correspon als casos amb diagnòstic de demència associat a la malaltia de l'Alzheimer, que representa el 54%.

Els diagnòstics amb demència mixta (vascular amb component neurodegeneratiu) representen un 20,7%; el 7,2% són casos de demència vascular, el 3,1% afàsia primària progressiva, el 2,8% demència frontotemporal, el 2% demència pels cossos de Lewy i un 10,8% no consta de diagnòstic.

El 67,2% dels afectats presenten hipertensió arterial, el 26,2% diabetis tipus 2, el 55,9% dislipèmia (concentració elevada de colesterol) , el 17,2% havien presentat antecedents d'ictus, el 5,7% de traumatisme cranioencefàlic i el 37,8%, tenien algun antecedent familiar de demència. El 84,8% dels casos arriben derivats de l'Atenció Primària, el 9,25% d'hospital i la resta prové de la Xarxa de Salut Mental o Centre Sociosanitari.

Coincidint amb el dia mundial de la malaltia, més de cent professionals han abordat aquest divendres a l'Hospital Santa Caterina de Salt els avenços en la prevenció, diagnòstic i tractament. La benvinguda ha anat a càrrec del president de l'IAS, Martí Masferrer, que ha remarcat "el compromís efectiu i la trajectòria de la institució pel que fa a patologies com la malaltia d'Alzheimer".

Duran la jornada hi ha hagut taules rodones amb experts i els professionals han destacat que la prevenció i el tractament dels factors de risc, juntament amb la intervenció sobre l'estil de vida, poden modificar de forma substancial la incidència de la demència.

Segons ha explica la doctora Anna Cots, hi ha hagut avenços rellevant en el coneixement de la malaltia de l'Alzheimer i en un diagnòstic de major certesa gràcies a diferents biomarcadors, així com en els tractaments farmacològics i no farmacològics simptomàtics, dirigits a optimitzar els recursos cognitius encara actius en els pacients. Tot i això, "encara no es disposa de fàrmacs que signifiquin un canvi en l'evolució de la malaltia".