En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'equip sènior de rugbi del GEiEG de Girona ha abandonat en bloc el club per casos d'assetjament sexual. Critiquen que s'hagi contractat com a coordinador un jugador "contra el qual s'han interposat denúncies per diverses presumptes actuacions de connotació sexual no consentides" contra membres de l'equip.

En un escrit que han penjat a les xarxes socials, les jugadores de l'equip sènior de rugbi del GEiEG de Girona asseguren que han decidit desvincular-se "completament" del GEiEG després que el club hagi contractat aquest jugador, de l'equip sènior masculí.

El comunicat recull que aquest no és el primer cop que el club ha intentat tirar endavant el contracte. "Aquesta és la segona vegada que s'intenta atorgar aquest càrrec", diu l'escrit. A la primera -ara fa tres anys- les jugadores diuen que "es va aconseguir aturar després que l'equip sènior femení expressés el seu desacord". Però que a diferència d'aleshores, ara "l'entitat ha decidit tirar endavant amb el procés".

Tot i que s'han mantingut "diverses reunions" per intentar arribar "a un consens entre l'equip i el club", les jugadores de rugbi lamenten que el GEiEG no s'hagi volgut "posicionar" en l'afer. "Tot i això, no prendre partit en una situació com aquesta, de fet ja implica posicionar-se", recull el comunicat. "Volem expressar que aquesta actitud només contribueix a invisibilitzar el problema, protegir l'acusat i legitimar aquest tipus de conductes", expressen les jugadores.

Les jugadores diuen que "durant aquest llarg procés" s'han sentit "jutjades i qüestionades", i que "els valors que ens ha demostrat el GEiEG no representen, en cap cas, els del rugbi". "El rugbi és un esport d'equip i de respecte, on el compromís, l'honestedat i la confiança en les companyes són essencials; lamentablement, aquests valors han sigut ignorats", recull el comunicat que han fet públic.

Per això, les integrants de l'equip sènior femení diuen que després "de tants anys de dedicació i il·lusió" no poden evitar sentir "una profunda tristesa i decepció". I que, arran d'això, i també pel "vincle" que han construït com a equip, totes elles han pres la decisió "unànime" de deixar el club i "començar de nou sota un nou escut". Ara, juguen amb els colors del Banyoles Rugbi Club.

Per últim, les jugadores tanquen el comunicat "posant de manifest la desigualtat que persisteix al món de l'esport" així com "la manca de preparació i atenció adequada per part d'entitats com el GEiEG per afrontar problemàtiques d'aquesta gravetat".

Sobre el jugador del sènior de rugbi, segons concreten fonts judicials, hi ha com a mínim una denúncia conjunta per delictes de caire sexual (és a dir, que agrupa diferents casos i situacions).

El GEiEG defensa que va contractar l'home a qui l'equip de rugbi femení acusa d'assetjador sexual una vegada s'havien arxivat les denúncies. L'entitat esportiva assegura que la temporada passada es van plantejar contractar l'home per fer tasques administratives al club. Quan l'equip sènior femení de rugbi ho va saber, va comunicar el seu malestar per situacions d'assetjament que s'haurien produït amb anterioritat.

El director esportiu del GEiEG, Adrià Bertran, ha explicat que la temporada passada ja havien intentat contractar aquest jugador. Quan això va arribar a orelles de la plantilla de l'equip femení, aquestes van mostrar el seu desacord i van explicar la situació als directius del club.

Bertran assegura que davant dels fets, van decidir "activar els protocols" i van portar el cas a l'Oficina d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra. Mentre aquestes investigacions estaven obertes, el GEiEG no va tenir "cap vinculació professional" amb l'home. Finalment, però, els van comunicar l'arxivament de les diligències pel cas.

Per això consideren que queda justificat que no hi ha cap causa oberta i, per tant, hi havia via lliure per a la contractació d'aquesta persona. Ara, s'encarrega de fer tasques administratives.

Després que es formalitzés la contractació d'aquesta persona, la plantilla de l'equip sènior de rugbi femení va avisar al club que marxaria. Bertran ha assegurat que van donar "totes les facilitats possibles" perquè les jugadores seguissin vinculades a l'entitat gironina, però després de diverses trobades i reunions, aquestes van decidir abandonar-lo i anar a un club de Banyoles.