En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Famílies d'un bloc ocupat esperen al carrer mentre els Mossos d'Esquadra desallotgen l'edifici. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un ampli dispositiu policial ha blindat el carrer de Bellaire, a les portes del Barri Vell de Girona des de primera hora del matí d'aquest dimarts.

Els primers furgons han arribat a quarts de sis de la matinada i se n'han sumat una desena per garantir el desallotjament d'un bloc de 16 pisos ocupat.

Es tracta d'un edifici que segons el Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya té llicència d'ús turístic i, per tant, critiquen que es faci fora a persones que no tenen recursos per pagar un pis per destinar-ho a apartaments.

La propietat està dividida entre dos titulars. En total sumen setze pisos, però només un d'ells ha tirat endavant el procés judicial per fer fora a les famílies que hi vivien sense contracte de lloguer. Per aquest motiu, aquest dimarts s'ha expulsat onze famílies de les 16 que hi ha. En alguns casos hi ha famílies en situació vulnerable i fills, fet que els ha permès que l'Ajuntament de Girona els ofereixi un allotjament temporal en un alberg mentre no troben una sortida definitiva.

Una d'aquestes persones és la Desiré, qui és mare de tres fills. Explica que ja havien aturat el desallotjament en dues altres ocasions però en aquest cas, els advocats els donaven llargues i finalment han vist que des de primera hora del matí els Mossos d'Esquadra preparaven un dispositiu per fer-los fora.

El divendres de la setmana passada ja hi van anar uns agents per avisar que els desallotjarien. Malgrat tot, ells han persistit fins aquest dimarts amb l'esperança que potser aturarien el procés. La Desiré assegura que viu amb "angoixa i ansietat" tot el procés, sobretot pels seus fills. "No desitjo a ningú que hagin de passar per una cosa similar".

Ara, assegura que buscarà un pis compartit, però mentrestant es traslladarà a l'alberg que li ha ofert l'Ajuntament de Girona. Igual que la Desiré hi ha dues famílies més que tindran un sostre garantit per passar la nit d'aquest dimarts. La resta, hauran de buscar amics i famílies que els ofereixin un lloc on dormir.

El Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya lamenta que la majoria de les famílies que han estat desallotjades han decidit no anar als serveis socials de l'Ajuntament de Girona perquè se senten "maltractades" pel fet de ser migrants. El sindicat critica la "racialització" que pateixen els migrants per part de les administracions i també de les immobiliàries, que els neguen els lloguers dels pisos tot i tenir contractes laborals.

El bloc de Bellaire va ser ocupat ara fa 4 anys. Per entrar-hi, les famílies asseguren que van haver de pagar entre 1.500 i 3.000 euros perquè aquells qui havien entrat a dins dels pisos i canviat els panys els donessin les claus noves.

El dispositiu policial ha acabat amb un detingut perquè els Mossos d'Esquadra han trobat una plantació de marihuana en un dels pisos que han desallotjat. L'home està detingut per un delicte contra la salut pública.