En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els 3 mossos d'esquadra i el matrimoni acusats de traficar amb marihuana comissada, a la banqueta de l'Audiència de Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant la segona sessió del judici a l'Audiència de Girona, han començat a declarar la trentena d'agents d'Afers Interns que hi ha citats com a testimonis.

Al banc dels acusats s'hi asseuen 5 processats, 3 dels quals mossos d'esquadra de la comissaria de Santa Coloma de Farners i estan acusats de traficar amb marihuana comissada.

El primer a entrar dins la sala de vistes ha estat el sergent que, aquell 2020, dirigia la unitat d'investigació d'Afers Interns (DAI) (que es va fer càrrec del cas).

Segons ha explicat, després de la denúncia del delator que els va posar sobre la pista, per estrènyer el cercle al voltant dels acusats la DAI va punxar-los els telèfons, van posar micròfons al cotxe patrulla no logotipat amb què es desplaçaven els mossos i també van començar a fer-los vigilàncies i seguiments.

El sergent ha explicat que, a partir d'aquí, van poder determinar quin era el rol de cadascun d'ells. Ha explicat que el grup, en realitat, estava format per "dos cercles de confiança que col·laboraven entre ells". El primer el formaven el caporal i un dels agents; i el segon, l'altre mosso -a qui portaven la droga comissada- i el matrimoni que, posteriorment, s'encarregava de vendre-la a tercers.

Segons ha explicat, la investigació va deixar "clar" que el caporal era qui "prenia les decisions" i actuava com a "líder" del grup. A més, el sergent de la DAI també ha concretat que, mentre els mossos eren "més cauts" a l'hora de referir-se a la droga, el matrimoni que la posava al mercat negre en parlava més obertament. Per exemple, referint-s'hi com a "amnèsia de la bona".

Per evitar que els descobrissin, el cap d'investigació ha concretat que els mossos acusats "jugaven amb el pes" de la marihuana. Per exemple, dient que com que les plantes es podrien i perdien aigua, aleshores pesaven menys que en el moment en què s'intervenia la droga.

Durant la declaració, el sergent ha explicat alguns casos en què el grup hauria desviat part de la marihuana comissada. Un d'ells a l'estiu, quan el caporal i l'altre agent parlaven d'una partida que s'hauria enviat a Igualada, i que el comprador va retornar perquè era "de baixa qualitat". Per treure-se-la del damunt, el cap d'investigació de la DAI ha explicat que van decidir fer-ho "per la via ràpida"; és a dir, col·locar-la a través del matrimoni.

A través dels seguiments, de fet, els mossos d'Afers Interns van aconseguir interceptar algun d'aquests intercanvis posteriors. Com un que es va fer al costat d'una masia de Riudarenes, on la DAI va atrapar un comprador després que adquirís 258 grams de droga.

De fet, segons ha explicat el cap d'investigació, sense saber que els estaven escoltant ni tampoc investigant, durant una conversa telefònica, dos dels acusats -l'agent que rebia la droga i l'home que la revenia- parlen d'aquesta intervenció a posteriori. "Se'n van riure assegurant que tot tornava a casa", ha dit, en referència a la marihuana interceptada.

Durant la seva declaració, el sergent de la DAI també ha explicat que van descobrir com part del grup (un agent i el matrimoni) enganyaven a l'altra (el caporal i l'altre mosso). Entre d'altres, a l'hora de repartir els diners de la venda o bé simulant que la droga que desviaven pesava menys.

Això va passar, per exemple, durant una operació feta a finals de juliol a la urbanització Santa Coloma Residencial, on la trama s'hauria endut una caixa de cabdells de marihuana d'un domicili. Segons ha dit el cap d'investigació, l'agent que portava la droga al matrimoni va fer creure al caporal que la caixa pesaria 3 quilos i mig, quan en realitat en serien 6. O en una altra ocasió, quan el grup hauria aconseguit més de 7.000 euros de la venda de la marihuana, i aquest mosso i el matrimoni se'n van quedar més que els altres.

Per últim, el sergent també s'ha referit al comís de droga de principis de setembre, a partir del qual es van fer les detencions. En aquest cas, es van omplir vint bosses amb marihuana intervinguda (que es van guardar fins la caixa del camió que hi havia a la comissaria i que feia de magatzem).

Segons ha concretat el cap d'investigació de la DAI, els agents que feien els seguiments als sospitosos van veure com el caporal i un altre dels mossos acusats s'enduien cinc d'aquestes bosses, les carregaven al cotxe patrulla no logotipat i les portaven fins al domicili de l'altre agent perquè les fes arribar al matrimoni. "Anaven per feina i molt ràpid", ha dit al seu torn un dels agents d'Afers Interns que el va seguir.

Després de portar la droga al domicili, un dels mossos s'hauria desfet de les bosses buides portant-les a la deixalleria. Allà, de fet, és on les van trobar els investigadors de la DAI dies després.

Segons ha explicat el sergent d'Afers Interns, en aquest cas els precintes amb què se segellaven les bosses van ser clau, perquè la seva numeració és correlativa. I quan els investigadors van entrar a la caixa del camió que feia de magatzem, al costat de les altre quinze saques que contenien marihuana fresca, en van descobrir cinc més plenes de plantes podrides. I amb un precinte que no es corresponia amb la resta, cosa que segons el cap d'investigació de la DAI, evidencia que "s'havia fet un canvi".

Al llarg del matí, entre els agents de la DAI que han declarat al judici com a testimonis, també hi havia els qui van agafar la denúncia al delator a partir del qual es va començar a investigar el cas. L'home va explicar a Afers Interns que havia col·laborat amb la trama entre els anys 2016 i 2018 i que, tot i que ara ja no hi estava implicat, els mossos continuarien desviant marihuana comissada per vendre-la al mercat negre.

Aquí, durant l'interrogatori, i arran de la petició de nul·litat que van fer ahir, les defenses han fet incís en per què al delator no se li va prendre declaració assistit per un advocat, ni tampoc se li van llegir els drets (ja que estaria implicat en un delicte contra la salut pública).

Els agents de la DAI han explicat que no ho van veure necessari -tot i que un d'ells ha precisat que el delator va admetre haver participat en un il·lícit- perquè feia anys que l'home no formava part de la trama, i que van decidir a centrar-se a investigar el grup que continuaria actuant.

Demà, el judici a l'Audiència de Girona continuarà amb les declaracions de més agents d'Afers Interns. Els acusats afronten penes de fins a 12 anys i 9 mesos de presó per delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública, continuat de furt i falsedat en document oficial i descobriment i revelació de secrets.