En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Famílies vulnerables estan rebent cartes del Departament de Drets Socials i Inclusió demanant que retornin diners de prestacions cobrades amb imports erronis, principalment de la Renda Garantida de Ciutadania.

El departament assegura que ha detectat la problemàtica i és conscient del malestar i els inconvenients que aquestes cartes poden comportar.

Assegura que està explorant totes les vies per buscar una solució, però remarca que segons el marc legislatiu vigent, les administracions estan obligades a reclamar la devolució d'imports cobrats indegudament.

De moment han rebut la carta unes 8.500 persones i s'enviaran un miler de comunicacions més fins a final d'any, reclamant, de mitjana, 7.500 euros.

El secretari general de Drets Socials i Inclusió, Raúl Moreno, ha explicat que el problema afecta principalment beneficiaris de la Renda Garantida, tot i que pot haver altres prestacions afectades i el Govern n'està estudiant l'impacte.

Moreno ha insistit que l'administració està obligada a fer aquestes comunicacions a persones que han rebut pagaments indeguts, i ha situat dos motius: perquè les persones beneficiàries han comunicat un canvi en la seva situació personal i econòmica i la Generalitat ha trigat mesos a certificar-ho, o perquè directament els beneficiaris no han comunicat aquest canvi però l'administració se n'ha adonat i els reclama ara els cobraments indeguts.

"És responsabilitat de la Generalitat solucionar aquest tema, és la nostra voluntat no generar a les famílies més problemes. Estem avançant en diferents solucions legislatives perquè aquest tema quedi resolt en els pròxims mesos", ha assegurat Moreno, que ha indicat que "no s'ha de carregar sobre les esquenes de les famílies el pes d'una administració que no ha actuat amb celeritat".

Alhora, ha afegit que s'està treballant en el redisseny de les prestacions socials ara que s'incorporarà l'Ingrés Mínim Vital perquè els beneficiaris no hagin d'anar presentant documentació i sigui la pròpia administració qui tingui mecanismes per detectar quan hi hagi canvis en la situació de les persones.

La síndica de Greuges ha obert una actuació d'ofici i apunta a una mala praxi de l'administració.