En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La presidenta del Banc dels Aliments, Carme Casagcuberta, entre una voluntària i el director, Albert Riera. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El cap de setmana del 22 i 23 de novembre a 300 punts de les comarques gironines -la majoria supermercats- es podrà donar aliments o diners en motiu del Gran Recapte.

Una iniciativa del Banc dels Aliments que comporta la mobilització de prop de 4.000 voluntaris a tota la demarcació. De fet, aquest és un dels principals maldecaps de l'entitat a Girona, ja que en els darrers anys ha anat caient el nombre de persones que decideixen participar de manera altruista durant unes hores.

La falta de voluntaris, però, encara és més evident entre els que recullen aportacions econòmiques. "El voluntari vol remenar pots de macarrons, donar la bossa o ajudar a col·locar els productes. Tenir una feina, en definitiva", explica la presidenta del Banc dels Aliments a les comarques gironines, Carme Casacuberta.

Per tal d'intentar incrementar el nombre de voluntaris, i de retruc les donacions, l'entitat ha posat en marxa un nou sistema que ofereix la possibilitat de donar més o menys, a partir d'una butlleta que té diverses quantitats, acompanyades d'un codi QR.

I és que la quantitat de diners que recapta el Banc dels Aliments a les comarques gironines ha anat caient de manera progressiva els darrers anys. A tall d'exemple, el 2023 es van aconseguir 107.395 euros, un 50% menys que el 2022. El més destacat, és que respecte a la pandèmia la xifra ha caigut prop de 400.000 euros.

Des del Banc dels Aliments assenyalen que les donacions monetàries són "molt importants", ja que els permet comprar "quan es necessita i els productes que es necessita". En aquest sentit, Casacuberta ha recordat que treballen "tot l’any".

Precisament, el director de l'entitat a Girona, Albert Riera, ha lamentat que encara hi hagi molta gent que creu que només es dediquen al Gran Recapte. "És la nostra porta oberta a la societat, però nosaltres estem aquí sempre, perquè es menja cada dia", ha ressaltat Riera que deixa clar que els 107.395 euros de l'any passat són "completament insuficients".

Entre els nous espais on es podran fer donacions hi ha fins a 37 Centres d’Atenció Primària de les comarques de Girona que s'han afegit a la iniciativa, a més dels hospitals Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt. Riera i Casacuberta han celebrat aquesta col·laboració, després de la "gran quantitat" que va recaptar l'hospital Trueta en edicions anteriors.

Si la part econòmica és la part que més preocupa, la quantitat d'aliments que es recullen al supermercat segueix sent una de les satisfaccions. L’any passat es va arribar a recollir 153.539 quilos de productes amb un valor superior als 436.000 euros. "Girona és terra de solidaritat i es nota amb aquestes coses", remarca Riera.

El lema escollit aquest any pel Gran Recapte és "Menja't les excuses", amb el qual l’entitat vol conscienciar als ciutadans que "busquen excuses" per no participar. "No val a dir que ja vas participar l’any passat o que no saps on van els aliments. Hi ha molta gent vulnerable, molta de la qual viu sola a casa", ha conclòs Casacuberta.