En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'activació de la prealerta per intoxicació greu, coneguda com a Codi Tox, ha permès prioritzar l'ingrés dels pacients de manera directa a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital Santa Caterina.

Durant el 2024 s'ha activat en 15 ocasions. Aquest Codi es va posar en marxa el 2019 a la demarcació com a projecte pilot i, malgrat la interrupció obligada per la pandèmia, ara està plenament consolidat.

Segons el Codi Tox, l'UCI del Santa Caterina –que està integrada amb la del Trueta– és l'encarregada de centralitzar la recepció dels pacients adults que han requerit la màxima prioritat (Prioritat zero, P0) a l'hora de rebre atenció especialitzada per aconseguir eliminar el tòxic.

La importància d'una actuació ràpida i coordinada quan es tracta d'intoxicacions es posarà en relleu durant les Jornades de Toxicologia Clínica i Toxicoviligància organitzades entre el 16 al 18 d'octubre a l'Auditori Josep Irla de Girona per la Fundació Espanyola de Toxicologia (FETOC) amb la col·laboració del Trueta i el Santa Caterina.

Durant aquests 3 dies, en els quals s'espera reunir un centenar d'assistents, especialistes catalans i de l'Estat posaran de manifest el vessant multidisciplinari que defineix l'estudi i el tractament de la toxicologia.

La posada en funcionament en forma de pilotatge del Codi Tox a la demarcació l'any 2019 agafant va agafar el testimoni de l'experiència engegada a la ciutat de Barcelona l'any 2005. Des de llavors, han anat ajustant el protocol per assolir el principal objectiu: definir un circuit coordinat i àgil per detectar precoçment intoxicacions greus o potencialment greus.

És el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) qui activa el codi immediatament i inicien les accions terapèutiques per millorar el pronòstic dels pacients mitjançant una primera atenció sanitària per part dels professionals del SEM i el posterior trasllat a l'hospital més adient segons la seva gravetat.

Precisament, la rapidesa és un factor especialment determinant en aquests casos, ja que és cabdal administrar un antídot o aplicar tècniques terapèutiques de depuració del tòxic. Quan l'activació del codi té prioritat P0, es posa en prealerta l'UCI del Santa Caterina per l'imminent trasllat directe d'un adult intoxicat en una situació de clara inestabilitat clínica, com pot ser el fet de trobar-se inconscient.

Entre gener i el 9 d'octubre de 2024 s'han registrat quinze d'aquests casos. Si el pacient està estable, tot i patir una intoxicació potencialment greu (prioritat P1), el SEM el trasllada primer al servei d'urgències de l'hospital de la seva zona.

En el cas del Trueta, cada any pot arribar a atendre un miler de visites a urgències vinculades a intoxicacions de diferent grau, ja sigui per algun tipus d'ingesta, abús de substàncies o emmetzinament. En molts casos, estan vinculades a l'àmbit domèstic i precisament aquest serà el punt de partida de les Jornades de Toxicologia i Toxicovigilància que, per primera vegada, organitza a Girona la FETOC amb la col·laboració dels hospitals Trueta i Santa Caterina.

El programa arrenca aquest 16 d'octubre amb un curs sobre els perills d'intoxicació que poden sorgir en un domicili i, posteriorment, s'obrirà un col·loqui en què diversos especialistes enfrontaran procediments diferents a l'hora de tractar un tipus d'intoxicació. Durant les dues jornades següents se succeiran les conferències, comunicacions i l'exposició de casos clínics a l'Auditori Josep Irla. Entre altres temes, es tractaran les intoxicacions per fàrmacs, l'aparició de possibles noves substàncies tòxiques o novetats pel que fa als antídots.

La clausura serà protagonitzada pel prestigiós xef gironí Joan Roca, que dedicarà una conferència a evitar riscos quan es cuina amb bolets.