En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les membres de Càritas que han fet la presentació sobre infancia i joves a Girona. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El programa d'Infància, Joves i Família de Càritas Girona ha atès aquest any fins a 766 persones. Es tracta d'usuaris de diverses edats que es troben en situació vulnerable.

Se'ls hi ofereix un servei, centrat en l'educació però que "va molt més enllà". En aquest sentit, l'acompanyament emocional cap a aquestes persones s'ha incrementat de manera rellevant els darrers anys, especialment a partir de la pandèmia.

L'objectiu final, expliquen des de l'entitat, és aconseguir que aquests usuaris deixin de ser-ho i no hi hagi una "pobresa entre generacions" de la mateixa família.

La realitat actual és que Càritas Girona atén de manera habitual els fills de persones que, quan eren infants, ja havien necessitat els serveis de l'entitat. Aquesta és una de les preocupacions per les quals es lluita i així aconseguir la inserció d’aquests joves, abans que "es cronifiqui" la pobresa a la seva família.

En aquest sentit, un dels principals maldecaps de Càritas a la demarcació els darrers mesos ha estat poder donar servei als joves d’entre 16 i 18 anys que "arriben desemparats". "Continua passant avui en dia que no hi ha recursos per a aquests joves", assenyala la codirectora del programa, Cristina Torroella.

De fet, Torroella explica que gairebé tots els recursos es destinen a les etapes d’infantil i primària, però no pas a la secundària on "hi ha un buit d’acompanyament". "A Girona i en general a tot el territori ens trobem amb una major demanda d’aquests joves", argumenta.

Això ha fet que l’entitat hagi incrementat de manera "rellevant" els serveis dedicats a nois i noies d’entre 16 i 18 anys arreu de la demarcació. Això sí, des de Càritas lamenten que ho han hagut de fer "en detriment" dels que es presten als infants i a menors que estan a l’etapa de Primària.

El programa ha atès 766 persones i s’han fet més de 3.900 sessions d’acompanyament grupal, a més de 1.475 d’individuals. Des de l’entitat remarquen que el 70% dels usuaris han reconegut que els ha servit per millorar des d’un punt de vista emocional, social, educatiu i han incrementat els hàbits saludables a la seva vida.

Aquest programa es desenvolupa en 45 punts de serveis que Càritas de Girona té distribuïts arreu de la demarcació. Compta amb 259 voluntaris, 32 professionals i més de 280 agents col·laboradors.

Una altra de les potes d’aquest programa és la defensa dels drets d’aquest col·lectiu. En aquest sentit, la codirectora del programa, Marta Piany, ha explicat que treballen pel manteniment d’aquests drets i lamenta que a vegades se’ls considera "interlocutors no vàlids". Per això, explica Piany, han començat a fer assemblees per escoltar els joves que senten que s’han vulnerat els seus drets, per després canalitzar-ho de forma legal.

Un bon exemple és el ‘Projecte obrador’ que es fa a Banyoles i que està centralitzat en fer “accions de denúncia”, en dates significatives com el 8 de març. A més, des de Càritas destaquen la voluntat de seguir desenvolupant reptes socials com la transmissió de la pobresa entre generacions, manca d’espais per a joves, l’increment del suport emocional per a aquests usuaris o intentar revertir la bretxa digital i la dependència a les pantalles.

Piany ha explicat que de cara al futur la voluntat és desenvolupar un Pla de Protecció a la Infància, que inclogui reptes com l’alfabetització digital, la formació, la promoció de l’acció comunitària i un canal de denúncies.