En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'estudi fet pel Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) sobre els lloguers es basa en dades publicades per la Generalitat de Catalunya.

Segons recull l'informe, durant el primer semestre, a les comarques gironines el preu mitjà del lloguer s'ha situat en 660,95 euros. És tímidament inferior (tan sols un 0,4% menys) al que hi havia en comparació amb l'any passat, quan era de 663,69 euros.

En paral·lel, també hi ha hagut una baixada dels contractes que s'han signat. L'any passat, entre gener i juny van rubricar-se'n 6.941, mentre que aquest 2024, durant el mateix període, se n'han segellat 6.516 (cosa que suposa un 6,12% menys).

L'estudi dels API, però, també es focalitza en aquells municipis que s'han inclòs dins la declaració de zones tenses. En total, a les comarques gironines n'hi ha 47 que formen part d'aquest llistat. I aquí, els agents immobiliaris subratllen que, tot i la limitació, els preus dels lloguers han augmentat en 34 d'aquests pobles i ciutats (és a dir, el 72%).

En global, el preu mitjà del lloguer a les zones tenses ha crescut un 5,58% (passant dels 645,34 als 681,33 euros). I en paral·lel, també s'han signat menys contractes (dels 128 del primer semestre de l'any passat als 117 dels d'aquest 2024).

Pel que fa a capitals, tant a Girona com a Figueres -totes dues, incloses dins la declaració- el preu dels lloguers ha augmentat durant aquest 2024. En el cas de Girona, ara la mitjana se situa en els 795,69 euros (cosa que suposa una alça del 4,07%). I pel que fa a Figueres, aquest increment és una mica menor -en concret, del 3,8%- i llogar un pis a la capital de l'Alt Empordà ara costa 570,69 euros de mitjana.

A les comarques gironines, actualment Pals és el municipi on el preu del lloguer és el més elevat de la demarcació. De mitjana, se situa en 1.150 euros.

L'estudi dels API també recull que, de totes les capitals de comarca, Olot és l'única on els preus del lloguer s'han abaixat durant el primer semestre (en concret, un 0,38%, situant-se en 544,98 euros). I pel que fa als municipis de costa, tot i que aquí l'augment de preus és inferior a les zones tenses, l'alça se situa a l'1,57% (situant-se en 635,51 euros).

En paral·lel a l'estudi dels API, aquest dijous la Cambra de la Propietat Urbana de Girona també ha publicat un informe sobre els lloguers. En aquest cas, centrat en el segon trimestre del 2024 i elaborat a partir de les fiances registrades. I a grans trets, la conclusió és la mateixa. "L'informe ha evidenciat que, tot i la limitació del preu del lloguer aprovada el març del 2024, els preus són una mica més alts que fa un any", recull la Cambra.

En aquest cas, l'informe situa el preu mitjà del lloguer a Girona en 781,36 euros (fet que representa un creixement anual de l'1,6%). A Figueres, aquest percentatge se situa en l'1% (545,90 euros). I a Olot, la Cambra de la Propietat situa el descens dels lloguers en l'1,1% (520,39 euros).

Pel que fa a la costa, aquest estudi subratlla que la franja situada entre Sant Feliu de Guíxols i Palamós "és la que ha viscut l'augment més gran fins a arribar al màxim històric del preu del lloguer en 744,94 euros (un 5% més que fa un any)".

Per últim, la Cambra de la Propietat també posa en relleu que s'ha "intensificat" la reducció de l'oferta d'habitatges que es posen a lloguer. I això, partint de la baixada amb els contractes (que xifra en un 20% a Olot, un 17% a Girona, un 15% a la costa i un 11% a Figueres).

"Aquesta disminució continuada del nombre de contractes ve a conseqüència de la disminució de l'oferta d'habitatges i ens acredita les actuals tensions d'un mercat amb molta demanda i molt poca oferta que genera moltes dificultats als qui estan necessitats d’un habitatge de lloguer", conclou la cambra.