L’hospital Trueta de Girona va registrar l’any passat un total de 708 ingressos a la Unitat d’Ictus d’aquest centre de referència en el tractament d’aquesta afectació a la Regió Sanitària de Girona.
La unitat, formada per nou neuròlegs i professionals d’Infermeria amb formació específica, és l’encarregada de coordinar l’atenció d’aquests pacients i determinar el tractament més adient per minimitzar-ne les seqüeles.
A més, s’encarrega de donar a conèixer la importància de les tasques preventives de l’ictus i divulgar els hàbits de salut que disminueixen el risc de patir-lo.
Amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus, aquest divendres la unitat tornarà a fer ecografies de caròtides per comprovar l’estat de les artèries.
A més, enguany els seus professionals han organitzat una xerrada oberta a la ciutadania a la una del migdia per tractar aspectes com la tipologia d’ictus, els tractaments actuals i els serveis disponibles per als afectats i les seves famílies. La reunió també permetrà conèixer l’evolució dels tres projectes guardonats l’any passat coincidint amb la primera edició dels premis de la Unitat d’Ictus i, finalment, s’anunciaran els tres premiats d’aquest 2024.
Des de 2011 que, en el marc del dia mundial de la malaltia (29 d'octubre), el Trueta organitza aquesta jornada de prevenció i divulgació sobre la malaltia, amb l’únic parèntesi dels anys 2020 i 2021 per les mesures de contenció de la Covid-19.
Les ecografies que s’hi faran el divendres permeten valorar el flux de la sang en els vasos sanguinis (artèries caròtides) mitjançant ones sonores d’alta freqüència. Segons el resultat, aquest pot indicar un factor que predisposi a patir la malaltia. Per realitzar-se la prova, d’uns 10 minuts de durada, cal haver-se inscrit prèviament a la plataforma creada per gestionar les citacions i evitar aglomeracions.
Ara fa un any, aquesta unitat va rebre la certificació d’excel·lència per part de l’Organització Europea d’Ictus (European Stroke Organisation) en valorar la qualitat de recursos professionals, espai, estructura organitzativa, trasllat dels pacients o de coordinació prehospitalària i posthospitalària de què disposa per atendre aquelles persones de la Regió Sanitària Girona que han patit un ictus.
En aquest context, l’any 2023 va atendre 764 codi ictus, que permet identificar ràpidament aquelles persones que pateixen aquesta afectació per traslladar-les urgentment a l’hospital més proper capacitat per fer un diagnòstic i tractament.
A més, en 178 ocasions va prestar assistència mitjançant la xarxa teleictus, sistema que permet als hospitals de referència que disposen d’un equip de neuròlegs especialitzats com el Trueta donar suport a temps real via telemàtica a les urgències dels hospitals comarcals que reben un pacient amb ictus.
Pel que fa a procediments, el fet que el Trueta disposi d’una àrea d’intervencionisme capdavantera en intervencions mínimament invasives atorga una gran capacitat als professionals de la Unitat d’Ictus a l’hora de realitzar tractaments com endovasculars amb oclusió arterial (149 l’any 2023), consistents en la introducció d'un catèter en una artèria del pacient fins a arribar al coàgul que la obstrueix i poder-lo extreure. A més a més, en 128 pacients es va realitzar un tractament fibrinolític, basat en l’administració d’un fàrmac que propicien la dissolució del coàgul i recuperar el flux a l’artèria obstruïda.